Kulturális és gasztronómiai programok a paloznaki Borteraszon

Helyi hírek

Júniustól szeptemberig beszélgetésekkel, borkóstolókkal, kulturális és egyéb programokkal várja a közönséget a paloznaki Homola Borterasz.

Idén nyáron debütál a Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektje, a Paloznaki Fűszerkert. A júliustól szeptemberig megvalósuló eseménysorozat könnyed kikapcsolódást ígér a képzőművészet, a zene és a gasztronómia rajongóinak – közölték a szervezők az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a Homola Borterasz mellett a paloznaki Szent István vértanú-templomdomb aljában fekvő Szent József Ház teraszán is várják a művészet iránt érdeklődőket.

A július 1-jei nyitóesemény fókuszában Egry József festő élete és munkássága áll, a vetítéssel egybekötött beszélgetésnek a Szent József Ház terasza ad otthont.

Július 13-án Szinyei Merse Pál életműve kerül a középpontba, majd július 27-én Fürdőzők, augusztus 18-án pedig Szerelmek, múzsák címmel várják a közönséget.

Borász a borásznál címmel pénteken indítja el legújabb programsorozatát a Homola Pincészet. A családias hangulatú boresteken egy-egy vendégborász látogat el a paloznaki domboldalba, kedvenc borait is elhozva.

A sorozat első vendége Bökő Dávid Balaton-felvidéki borász lesz, akivel a természetes borok és konvencionális borok témáját járja körül az est.    Június 23-án Gilvesy Róbert Szent György-hegyi borász ad egyedi borestet a programsorozat keretében. A Kanadában felnőtt, 2014 óta organikus gazdálkodást folytató Gilvesy Róberttel Gál Zsombor márkanagykövet beszélget majd.

Ez itt a kert címmel más típusú gasztrokulturális programmal is készül a Homola Pincészet, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Június 30-án az érdeklődők betekintést nyerhetnek a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába és borászati márkaépítésbe, megismerhetik a térségre jellemző borászati eredetvédelmet, a Csopaki Kódexet, de kiemelt téma lesz a regionális alapanyagok felhasználása és a fenntarthatóság is.

A záróprogramot borkóstoló kíséri, amelyen a látogatóknak lehetősége nyílik összekóstolni a térségre jellemző borokat.

(MTI)