Akkumulátorgyár tüntetés Debrecen

Az akkumulátorgyárak ellen tüntettek Debrecenben – itt nézhető vissza a közvetítés

Helyi hírek

Tüntetés kezdődik 18 órakor Debrecen belvárosában, a Csapó utca-Kossuth tér sarkán a városba csábított CATL és az Eve Power nevű kínai akkumulátorgyárak ellen.

Élő közvetítésünk visszanézhető Facebook-oldalunkon és Youtube-csatornánkon is:

A megmozdulást az LMP szervezte, beszédet mond:

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke
Bruti, debreceni stand up humorista,
Kozma Éva, mikepércsi édesanya (MIAKÖ),
Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke,
Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy Debrecenben egy második akkumulátorgyár is épüljön, ott valójában egyetlen gyárra sincs szükség – mondta Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn sajtótájékoztatón.

A politikus kijelentette: az akkumulátorgyárak idehozatala sem gazdasági, sem fenntarthatósági szempontból nem érdeke Magyarországnak.

Az üzemek százmilliárdos nagyságrendű támogatásokat kapnak, eközben a kormány mintegy ezermilliárd forint értékű infrastrukturális beruházást végeztet miattuk; a gyárak a munkaerőt külföldről hozzák majd be, később robotizálnak, és a kedvezmények miatt átlagosan 4 százaléknyi adót fizetnek a nyereségük után – sorolta kifogásait.

Csárdi Antal szerint arra sincs érv, miért kell termőföldeket, valamint a víztartalékot feláldozni az akkumulátorgyárakért. Kijelentette azt is: az üzemek a nyereségüket kiviszik majd az országból, miközben a környezetterhelés Magyarországot érinti.