Szeged, 120 éves, Új Zsinagóga, zsinagóga, szombatfogadás, imaház

Nyílt szombatfogadást tartottak a szegedi zsinagógában

Helyi hírek Kultúra Ország

A szegedi Új Zsinagóga 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként pénteken este nyílt szombatfogadást tartottak, amelyen bárki részt vehetett.

Az eseményen Kendrusz Attila vallási vezető a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a békéhez vezető út legfőbb lehetőségeként. A négyéves Prikidánovics Dorka édesanyjával és a közösség legidősebb hölgyével, a nyolcvanéves Varga Katalinnal együtt gyújtották meg a gyertyákat.

A zsidóság hetente visszatérő, legnagyobb ünnepe a Szombat, aminek eredete a világ teremtésére nyúlik vissza, amikor Isten hat nap munka után, a hetediken megpihent. A szombat mindig pénteken, napnyugatkor köszönt be, ekkor veszi kezdetét a zsidóság pihenőnapja, amit Istentisztelettel, úgynevezett szombatfogadással, az-az Kábálát Sábát-tal várnak.

A Szombat arról is szól, hogy legyen egy olyan nap, amikor többet lehet imádkozni, tanulni és azokkal beszélgetni, foglalkozni, akik közel állnak az emberhez. Ilyenkor emocionális energiát lehet nyerni ahhoz, hogy vasárnaptól újra lehet foglalkozni a világ dolgaival és a feladatokkal. A hagyományőrző zsidók ilyenkor telefont sem használnak, de ez is csak arról szól, hogy ne foglalkozzunk semmi olyan dologgal, ami a hétköznapokhoz köt.

Fotók: Frank Yvette