Szatymaz, tanya, kihalt, elnéptelenedett, romos tanya, vidék

Szombaton a Nyíregyháza környéki bokortanyák felfedezésére indítanak kerékpártúrát

Helyi hírek

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 2023. május 13-án (szombat) a Nyíregyházi bokortanyák felfedezésére kerékpártúrát szervez.

Nyíregyháza újratelepítésének 270. évfordulója alkalmából a város környékén található bokortanyák felkeresésével és megismerésével egybekötött kerékpártúrára lehet jelentkezni. A jelentkezés regisztrációhoz kötött, 1500 forint regisztrációs díj ellenében a tdm@nyiregyhaza.info.hu email címen vagy a  +36 42 310-735 telefonszámon lehet jelentkezni.

Május 13-án 8:30-9:00 között lesz a gyülekező a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomnál. A túra útvonala 33 kilométer hosszú, mely aszfalton, homokon és esetleg sáros utakon vezet át, ezért mindenképpen célszerű olyan kerékpárral nekivágni, ami nem süllyed bele a homokba.

Az útvonal:

Nyíregyháza, Evangélikus Nagytemplom – Salamonbokor – LEGO-gyár háta mögött, innen földúton haladva Rókabokor – Mohosbokor – Sulyánbokor – újra kövezett úton, majd 1 km-es szakasz a 36-os főút – Markóbokor – Halmosbokor – Nyírtelek – Nyíregyháza, Városalapító Atyák szobra

Látnivalók

A nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomtól a Szarvas Paléta felé indulnak a túrázók, ahol a dombormű jelentőségének megértése után Salamonbokor felé haladnak tovább. Ezután az István- és Gerhátbokrot érintve Rókabokor, Mohosbokor, Sulyánbokor tipikus bokortanyás település-szerkezetének megtekintése következik. Még Nagycserkesz előtt Markó-, Halmos-, és Bedőbokron keresztül Nyírtelekre érkeznek a résztvevők. Halmosbokornál a Tirpák emlékhelynél és egy „békebeli” kocsmában frissülhetnek fel a túrázók. Nyírtelken a Királytelek Vigadót nézhetik meg az érdeklődők, ahonnan kerékpárúton térnek vissza Nyíregyházára a Városalapító Atyák szobrához, ahol lehetőség nyílik Nyíregyháza 270 éves múltjáról beszélgetni.

Felszerelés

A KRESZ – előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező, illetve javasolt felszerelései!

Regisztráció:

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

E-mail: tdm@nyiregyhaza.info.hu

Telefon: +36 42 310-735

Facebook: facebook.com/visitnyiregyhaza

Részvételi díj: 1 500 Ft/fő