Szeged, önkormányzat, kulturális bizottsági ülés, Peller Károly

Peller Károly visszavonta pályázatát a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára

Helyi hírek Kultúra Ország

Mint arról már többször írtunk, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjáért a jelenlegi igazgató, Barnák László mellett Tóth Péter zeneszerző és Peller Károly színművész is versenybe szállt. Utóbbi ma visszavonta pályázatát, amit alaposan meg is indokolt.

Az igazgatóválasztás/kinevezés többfordulós, március első napján kiderült, hogy a társulat Barnák László újrázására szavazott, majd a szakmai bizottság is egyhangúlag támogatta a jelenlegi főigazgató pályázatát.

A szegedi színházigazgatói pályázaton a társulat Barnák Lászlóra szavazott

Ma is volt egy forduló, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság szerdai ülésén hallgatta meg a pályázókat. Erre Peller Károly, az Operettszínház művésze is elfogadta meghívását, ám véleményét elmondva visszavonta a pályázatát.

A közgyűlés kulturális bizottsága így már csak Barnákról és Tóth Péterről szavazott. Barnák László pályázatát egyhangúlag, 9 igennel támogatta, Tóth Péter a 3 igen mellett 6 tartózkodó voksot kapott. A posztról véglegesen a pénteki közgyűlés dönt – nagy meglepetés nem várható. Már csak azért sem, mert Botka László polgármester már előre gratulált Barnáknak.

Peller Károly tehát már nem szeretne a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója lenni. Mint közösségi oldalán írta, a Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 2023. április 18-án értesítette arról, hogy a mai napon (április 26-án) a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói munkakörére beérkezett pályázatokat véleményező Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság ülésén a pályázókat meghallgatják, így ő is meghívást kapott.

Az invitálást elfogadta, a meghallgatáson részt vett, az ott elmondott beszédét közzé is tette, ám kikötötte, hogy az csak az teljes terjedelmében idézhető. Íme:

“Tisztelt Szeged Megyei Jogú Város Kulturális Bizottsága!

Szeged színházigazgatói pályázatot hirdetett, ám azt gondolom, hogy az ezzel kapcsolatos eljárásban a jelöltek végül statiszták lettek. 2023. március 6-án Szeged polgármestere Botka László hivatalos oldalán e szavakkal gratulált Barnák László pályázótársunknak.

„Gratulálunk Barnák Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szabadtéri Játékok főigazgatójának. Az elmúlt öt évben a koronavírus és a gazdasági válság ellenére is nagyszerű teljesítményt nyújtott. Pályázatát egyhangúlag támogatta a Bíráló Bizottság, az új színháztörvény szerint csak őt választhatja meg a Közgyűlés. Örömmel és bizalommal tesszük ezt meg. Szeged büszke a szabad, minőséget teremtő kulturális életére. További sok sikert, Barnák László direktor úr!”

Nagyon jó eséllyel Barnák László marad Szegeden a színigazgató

A szakmai bizottság döntésének – megkérdőjelezhető módon való – közzététele, a nyertes kihirdetése nem csak a közvélemény, de a döntéshozatali szereplők befolyásolását is jelentheti. A pályázati eljárásnak két jogi aktus a része még: a kulturális bizottsági és a közgyűlési döntés. Az előbbi történik most, majdnem két hónappal azután, hogy egy téves hivatkozás és egy etikátlan gratuláció már eldöntött egy helyzetet.

Itt vagyok, mert így diktálja az illem. Ismerem azonban a szituációt, amikor egy ítélet már létezik és nem szükséges hozzá tárgyalás, ha mégis van, hát az csak színjáték, dramaturgia, panel. Például Bacsó Péter A tanú című filmjéből ismerem. Önök most arra kérnek, hogy statisztaként szerepeljek egy tárgyaláson úgy, hogy az ítélet már egy zsebben lapul. Ez a pályáztatási folyamat sok szempontból volt méltatlan és etikátlan, ennek további részletezését azonban nem érzem sem fontosnak, sem előremutatónak.

Támogatóim bizalmát ezúton is köszönöm. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára benyújtott pályázatomat ezennel visszavonom.”

Nyitóképen Peller Károly, fotók: Frank Yvette