Szeged, napelem, Szegedi Vízmű Zrt., telephely, fejlesztés, Solar Konstrukt Kft.

A Szegedi Vízmű kilenc telephelyén épül napelemes rendszer

Gazdaság Helyi hírek

Kilenc telephelyén épít napelemes rendszert a Szegedi Vízmű, a beruházásról a Rókusi szennyvízátemelő telepen tartott sajtótájékoztatót.

A csütörtöki eseményen részt vett egyebek között Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója, Romics Béla a Solar Konstrukt Kft. ügyvezetője és Kovács Tamás gazdasági alpolgármester is.

A közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi vállalkozás, a Solar Konstrukt Kft. az épületek tetejére, illetve a földre telepíti a napelemeket. Az első kiserőműveknél az utolsó simításokat végzi a kivitelező, ezek a Dorozsmai úti szennyvízátemelő, a Fonógyári úti vízmű és a Makkoserdő sori szennyvízátemelő – írta eseménytudósításában a város önkormányzati portálja, a szeged.hu.

Május közepéig további hat kiserőmű készülhet el. Ezek az északi vízmű Algyőn, a IV-es vízmű Alsóvároson, az újszegedi szennyvízátemelő, a III-as vízmű az Északi városrészben, Dél-Újszegeden a szennyvízátemelő, valamint a Sziksósi vízmű.

Az új napelemrendszereknek köszönhetően idén a Szegedi Vízmű megújuló energia felhasználása meghaladja a 61 százalékot, 2024-ben pedig 68 százalék fölé mehetnek. A termelt áramot elsősorban saját telepei működtetésére használja a cég.

– 2018-ban társaságunk 9 millió kilowatt elektromos áramot volt kénytelen vásárolni, tavaly ez már csak 4 millió 460 ezer kilowatt volt, az év végére pedig szeretnék lemenni 4 millió kilowatt alá – nyilatkozta a portálnak Istókovics Zoltán.

Naperőmű épült Szeged határában

A beruházás összértéke 165 millió forint, a háztartási méretű kiserőművek mérete egyenként 50 kilowatt. A dolgok további menete az, hogy az MVM Démász Áramhálózati Kft. működési engedélyével 3 hónapos próbaüzem következik a “véglegesítésig”.

Fotók: Frank Yvette