Orbán Viktor és Hszi Csin Ping kínai elnök

Figyelmeztette a kínai elnök a debreceni akkumulátorgyár beruházóját

Gazdaság Helyi hírek

Hszi Csin-Pingben kettős érzelmek munkálkodnak.

Nagyon elégedett azzal, ugyanakkor aggódik is a Contemporary Amperex Technology (CATL) terjeszkedése és akkumulátoripari dominanciája miatt – ezt mondta márciusban egy kínai üzletemberekkel tartott pekingi találkozón Hszi Csin-Ping kínai elnök a Debrecenben is akkumulátorgyárat építő kínai nagyvállalat alapítójának és elnökének – írja a G7.hu.

Hszi a túlterjeszkedés kockázataira és a nagy növekedés utáni összeomlás veszélyeire emlékeztetett – idézi a lap a Financial Times-t. A találkozó után pár nappal a Kínai Értékpapír-felügyeleti Bizottság, az ország fő pénzügyi piacfelügyeleti szerve azt tanácsolta a cégnek, hogy az aktuális 5 milliárd dolláros tőkebevonási terveit 1 milliárd dollárosra módosítsa.

Ezt követően a CATL felfüggesztette a svájci tőzsdére lépését.

A lapnak nyilatkozó autóipari tanácsadócég alapítója szerint ez a történet felveti annak a kérdését, hogy a CATL olyan szintre jutott-e már, ahol tartania kell a kínai állampárttól.

https://debreceninap.hu/helyi/2023/04/09/en-egy-akkumulatorgyarat-szeretnek-otthonra-elkeszult-bruti-uj-notaja-ezt-minden-debreceninek-hallania-kell/?fbclid=IwAR0GO0tFwWXAMwZV4Ew0NQsY0cxWPQDZp84N1ZK92Ni9nRL3ZffUulQ7nzo