Fábián István Akadémiai Dolgozók Fóruma

Letiltotta a Debreceni Egyetem a volt rektor akkumulátorgyáras előadását

Helyi hírek

Magyarország akkumulátor-nagyhatalom lesz! Megéri? címmel tartott volna szemináriumot Fábián István vegyészprofesszor, a Debreceni Egyetemen az intézmény volt rektora április 11-én, de a kar dékánja megtiltotta az esemény megrendezését.

A Szabad Európa több forrásból értesült a hírről, mint írják, Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) dékánja megtiltotta az esemény megrendezését. A Kémiai Intézet igazgatójának, Várnagy Katalinnak címzett április 4-i levelében a dékán azt írta, az intézmény hatályos működési rendje alapján nem ad helyet a területén aktuálpolitikai kérdések megvitatásának.

A dékán arra kérte az intézet igazgatóját, amennyiben szeretnék megvitatni az akkumulátorgyártás témáját, azt az egyetem területén kívül, ne egyetemi eseményként tartsák meg. Az eseményt végül az MTA DAB-székházban tartják meg az eredeti időpontban, április 11-én 14 órától.

Kirúgják a vízügyi igazgatót, aki kritikus szakvéleményt írt a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Fábián István körlevélben reagált, és azt írta, “a letűnt idők keserű hangulatát és gyakorlatát idéző” döntés született a dékán részéről. Fábián megjegyezte, ugyanezzel a címmel már tartott előadást március 24-én a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság ülésén, amelyből sejthette volna a dékán, hogy szakmai, nem pedig politikai előadásról van szó.

A Szabad Európa megjegyzi, Bár Kun Ferenc dékán az előadás letiltásakor arra hivatkozott, hogy az egyetem nem ad teret aktuálpolitikai kérdéseknek, március 2-án Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tartott a hallgatóknak Debrecenben A háború és a szankciók hatása a gazdasági folyamatokra címmel.

Fábián István előadása Mikepércsen: