Karácsony György Utcai Óvoda 50 éves

Műsorral készültek a gyerekek a Karácsony György Utcai Óvoda 50. születésnapjára

Helyi hírek

A Karácsony György Utcai Óvoda fél évszázaddal ezelőtt nyitotta meg kapuit a kisgyermekek előtt. Ebből az alkalomból az intézmény 2023. március 31-én ünnepi megemlékezést rendezett, melyen többek között az óvoda korábbi vezetői, munkatársai és egykori óvodásai is részt vettek.

Az ünnepségen Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében elmondta: öt évtizeddel ezelőtt – 1973-ban – a város akkori talán legmodernebb óvodájaként adták át ezt az intézményt. Egy olyan időszakban jött létre, amikor a lakosság növekedése jellemezte a várost, s történetében volt olyan év, hogy akár 180 gyermeknek is gondját viselték itt. Az utóbbi években ugyan csökkent az óvodában a gyermeklétszám, de a polgármester meggyőződése, hogy ez csak átmeneti állapot, hiszen maga az intézmény immár megújult külsővel igazán vonzó, s példaértékű az a nevelési tartalom is, melyről az itt dolgozó óvodapedagógusok gondoskodnak. Az óvoda tevékenységközpontú nevelési programja, valamint többek közt egészségprogramja olyan területekre fókuszál, amelyek kiemelten fontosak a 21. század gyermekei számára. A gyerekek ugyanis igazán az óvodában sajátíthatják el játékos formában azokat a mintákat, értékeket, azokat a pozitív szociális készségeket és képességeket, amelyek egész életükre kihatással bírnak.

Papp László őszinte szívvel gratulált az óvoda valamennyi volt és jelenlegi munkatársának a gyerekek érdekében végzett munkájukhoz. Mint elmondta, ez az óvoda reményeink szerint 50 év múlva is itt lesz, és szolgálja majd ennek a városrésznek a kisgyermekeit. S ha a majdaniak visszatekintenek majd arra az 50 évre, bízzunk benne, hogy megelégedéssel teszik. A polgármester örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy Debrecen városa az óvodák vonatkozásában a jó gazda gondosságával eljárva igyekszik fejleszteni, javítani a körülményeket. A Karácsony György Utcai Óvodában 2021-ben kezdődött, s tíz hónap múltán, 2022-ben fejeződött be egy felújítási munka, de természetesen az ezzel kapcsolatos tennivalókat sosem lehet abbahagyni. Az elmúlt időszakban az önkormányzat Debrecenben 18 óvodát újított fel részben vagy egészében, s ebben az esztendőben is sor kerül majd több olyan felújításra, melyek fontosak az ott nevelkedő gyerekek és az ott dolgozók számára. A város a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekintézmények működési feltételei mindig jók legyenek, s egyre inkább javuljanak. Papp László azt kívánta, hogy mindenki, aki ebbe az óvodába jár, boldogan és felhőtlenül emlékezzen vissza élete itt eltöltött időszakára. A polgármester az évforduló alkalmából emléklapot is átadott az intézménynek.

Bihariné Berta Enikő, az óvoda vezetője röviden visszatekintett az elmúlt fél évszázadra. Mint azt többek közt elmondta, az óvoda elődje a Bocskai téren, a Demke (Dél-magyarországi Közművelődési Egyesület) épületében – amit a város 1927-ben vásárolt meg, s többek közt anya- és csecsemővédelmi intézet, gyermekkórház is működött benne – három csoporttal tevékenykedett 1973-ig. A mostani ünnepségen többen jelen is voltak azok közül, akik segítették az akkori átköltözködést az új óvodába, amely az 1990-es években kapta meg jelenlegi nevét. Hajdan különlegességnek számított a hat tágas, napfényes csoportszoba, a modern felszereltség, valamint az egyedülálló, a tetőn kialakított homokozó, ami egyedivé varázsolta az óvodát. Mára pedig hatalmassá nőtt az udvaron az a platánfa, ami enyhet adó árnyat ad a gyerekeinknek az önfeledt játékhoz. Ennek a fának a levele szolgáltatta az óvoda emblémájához is az alapötletet.

Bihariné Berta Enikő említést tett az óvoda első vezetőjéről, dr. Borsavölgyi Tibornéról, aki 1953-tól a Bocskai téri elődintézményt, majd 1973-tól 1988-ig a jelenlegi intézményt irányította. Utódja Perecsényiné Csötönyi Anikó lett, aki 2015-ig volt óvodavezető – s őt a mostani ünnepségen személyesen is köszönthették. Napjainkban az óvoda öt családias csoportban fogadja a gyerekeket a város szinte minden pontjáról, köztük Dombostanyáról is, ahonnan az önkormányzat jóvoltából naponta ovibusszal utaztatják a gyerekeket. A Karácsony György Utcai Óvodába jelentkező gyerekek száma jól érzékelhetően növekszik. Az intézmény külön tornaszobával rendelkezik, 2016-ban új játékok kerültek az udvarra, 2022-re pedig megtörtént az épület energetikai korszerűsítése. Az intézményben komoly pedagógiai munka zajlik, melynek eredményeként 2011-ben az óvoda egyik munkatársa elnyerte a Debrecen Város Kiváló Pedagógusa címet. Két alkalommal kiérdemelték a Zöld Óvoda megtisztelő címet is.

Az ünnepségen több, egykor – az 1970-es, ’80-as, ’90-es években – óvodásként ide járó, mára szép pályafutással büszkélkedő vendég is megjelent. Rajtuk kívül említés esett egy – ide egy évig járó – hajdani óvodásról is, akinek „vonat” volt a jele: Tóvizi Petra (Füzi-Tóvizi Petra) ma a „Loki”, a DVSC Schaeffler női kézilabdacsapatának tagja, válogatott játékos.

Az ünnepségről természetesen nem hiányozhattak a mai óvodások sem: ők versekkel, dalokkal, tánccal köszöntötték a résztvevőket és óvodájukat.