Boniek Falicki DebEX park

“Nagy rajongója vagyok a magyaroknak!” – Interjú a debreceni gördeszkapark tervezőjével, a lengyel Boniek Falickivel

Helyi hírek

600 millió forintból valósult meg a debreceni Jégcsarnok közelében átadott DebEx Park, ami extrém sportok űzésére is lehetőséget biztosít a helyi lakosság számára. Az átadás után a komplexum tervezőjével, a lengyel Boniek Falickivel beszélgettünk.

Hogyan kerültél Debrecenbe?

Lengyelországban, Lublin közelében élek, ami nem is olyan messze, innen kb. 600 km-re van, és Debrecen testvérvárosa. Elmentem egy gördeszkás kirándulásra Nagyváradra és Debrecenbe, csak úgy gördeszkázni, hogy lássam, mi a helyzet. Így találkoztam Gutema Dániellel, őt illeti az elismerés azért, mert összekötötte a várost a helyi gördeszkás közösséggel. Ő tartotta kézben a dolgokat a deszkások részéről. Ő a szerzője a gördeszkapark irányelveinek is, ami magában foglalta, hogy mely elemek legyenek majd benne a tervezésben. Dani a helyi deszkásokkal és korisokkal listát készített arról, hogy milyen akadályokat szeretnének a pályára. Aztán ideadták nekem ezt a listát, amiben kb tíz-tizenegy különböző elem volt. Mindegyiket beletettem a tervrajzba, plusz néhány extrát is, és végre most már kész a park, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Ez a park egy igen fontos projekt a magyar gördeszkás szcéna előremozdítása szempontjából. Mindenki számára nagy lépés, szerintem Budapestről nagyon gyakran jönnek majd ide deszkázni vagy korizni. A park nem csak nagy, de nagyon változatos is. Kezdőknek és haladóknak egyaránt megfelel, mert lesz, aki tovább tud fejlődni a park használatával akár az olimpia, akár a profi gördeszkázás irányába is. És ez az, amit nagyon szerettem volna Magyarországnak megadni. Nagy rajongója vagyok a magyaroknak! Nem tehetek róla, Lengyelországból származom.

Mióta gördeszkázol?

1996 óta deszkázom, és 2001 óta foglalkozom gördeszkaparkok tervezésével.

Hol, mely városokban terveztél már gördeszkaparkokat?

Terveztem már parkokat például Hollandiában, mivel ott laktam egy ideig. És természetesen Lengyelország a legfontosabb, mert jelenleg éppen ott élek. Nemcsak olyan nagyvárosokban terveztem parkokat, mint Varsó vagy Wroclaw, hanem kisebbekben is, úgy mint Mielec, Tarnow, Swidnik, és még sok más. Ez a debreceni az első magyar projektem, és nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért. Ebben a munkában mindenki részt vett: a gördeszkás szövetség, Debrecen városa, valamint Gutemar Dániel a helyi deszkások képviseletében. Mindenki nagyon pozitívan állt ehhez a projekthez. Szerintem ez a helyes módja a közös munkának, együtt minden problémát meg tudunk oldani.

Az építkezés több szakaszból állt. Úgy tudjuk, hogy át kellett az elemeket tervezni, a már meglévő elemeket át kellett rendezni.

Igen, ez egyszer valóban megtörtént, az első elem esetében. Összerakták az első rámpát, de nem volt rendben, és újra kellett építeni. A második építési folyamatnál jelen voltam, és sikerült jól megcsinálni, nincs egyenetlenség a felületen, egyenes az ív. Többet kellene dolgozni rajta, hogy valóban tökéletes legyen, de szerintem nagyon fontos, hogy a parkra, mint egészre tekintsünk. Az extrémsport-parkok elég nagy újdonságnak számítanak Magyarországon, és nem sok embernek, városnak vagy cégnek van velük kapcsolatban jó tapasztalata. Sokan nem tudják, hogyan oldjanak meg bizonyos problémákat. Én ezért vagyok itt, hogy segítsek. A park tervezése és építése során többen elsajátították a jövőbeni problémák megoldásának módját, így tapasztalatuk, tudásuk az egész ország hasznára lesz. Ez határozottan kemény munka volt minden résztvevő számára. Azt hittem, sok lépés mindenki számára egyértelmű lesz, aztán eljöttem Magyarországra, és rájöttem, hogy bizonyos dolgok nem mindenki számára nyilvánvalók. Ezt meg tudom érteni, mert tizenöt éve Lengyelországban is ugyanez volt a helyzet, sőt, még rosszabb. Nagyon rossz volt ott az emberek hozzáállása, de az itteniek sokkal jobb attitűddel rendelkeznek, úgyhogy azt hiszem, szép jövő elé néz ez a város. Két-három év múlva európai szintű minőséget fogunk itt tapasztalni.

Melyik a kedvenc részed a parkban?

Nem tudnám megmondani. Tegnap deszkáztam egyet, hogy teszteljem az elvégzett javításokat, és azt kell, hogy mondjam, 80-90 százaléka a javításoknak nagyon jól sikerült. Ennek igazán örültem. Szórakoztató a park, nagyon változatos, mert vannak olyan akadályok, amik nagyon alacsonyan vannak, és olyan elemeket is beépítettünk, amelyek sokkal magasabban találhatók. Attól függően használhatod a parkot, hogy éppen milyen hangulatban vagy. Szuper az egész!

– N. N. S. –