Kósa Lajos és Pósán László

Dollárbaloldalazós interjút adott Kósa Lajos és Pósán László a debreceni akkumulátorgyár kapcsán

Helyi hírek

A sokadik CATL-gyár elleni tüntetés napján megjelent egy interjú Kósa Lajos és Pósán László debreceni fideszes országgyűlési képviselőkkel a Hajdú-Bihar megyei kormányzati kiadványban (haon.hu).

Kósa Lajos arról beszélt, hogy bármit mond a Fidesz, a DK következetesen azt mondja rá, hogy nem. Ez az egyetlen tézisük. Az egyetlen konzekvens reakciójuk, és ezt ki is mondták, hogy a tiltakozásuk az akkugyár ellen az önkormányzati választási kampányuk része – véli Kósa.

Megjegyezte, minden ipari tevékenység jár bizonyos veszéllyel, akár hulladékkal, akár energia-vagy vízfelhasználással a gyártási folyamatokban. Debrecenben az elmúlt 25 évben nem épülhetett olyan ipari létesítmény, ami veszélyeztette volna a lakosságot vagy a környezetet, ez a jövőben is így lesz. Majd elismételte, ami a Bayer Show-ban, illetve a parlamentben is elmondott már:

Az iparágak közül az akkumulátorgyártás nincs a tíz legvízigényesebb, és az öt legenergiaigényesebb iparágban.

Debrecen korábbi polgármestere ismét nyomatékosította, hogy a kínai gyárnak csak napi 3600 köbméter vízre lesz szüksége, ami elenyésző a város teljes vízfelhasználásához képest.

Pósán László szerint az egész ellenzékre igaz, hogy nem az emberek tényleges aggályai miatt szólalnak fel, hanem a politikai terméket látnak a helyzetben, ami elképesztő ellentmondásokhoz vezet, akár a felszólalásaikban is. Példaként említette, hogy egyszer azt mondják, az akkumulátorgyárnak hihetetlenül nagy vízigénye van, máskor pedig, hogy az emberek megkímélésének céljából az Egyesült Államokban a sivatagba telepítik a gyárakat.

Pósán megnyugtatási szándékkal azt is közölte, a CATL gyára gyengébb minőségű, belvizes-szikes területen épül, és szerinte

“aki itt él, azt is tudhatja, hogy a város nyugati oldalán vannak a magas aranykorona-értékű földek”.

Szóba kerültek azok a figurák is, akik nem debreceni kötődésűek, mégis vezérszerepet vállaltak a közelmúlt botrányos közmeghallgatásai során. Ezzel kapcsolatban Kósa Lajos előhúzta a központi utasításra sulykolandó “dollárbaloldal” kártyát:

Mivel a dollárbaloldal külföldi megbízást teljesít, csak a választások után lesz vége. A dollárbaloldal – ma már mindenki által közismerten – nem a saját maga ura, hanem a finanszírozóik utasításait követik. Mivel az Egyesült Államok politikai és gazdasági csatát hirdetett meg Kínával, nem akarják, hogy Európában a kínaiak jelentősebb pozíciókra tegyenek szert olyan országban, amely a maga ura, és amelyet nem tudnak dróton rángatni. Ez a beruházás már elérte azt az ingerküszöböt, amelynek okán két gazdasági világhatalom párbajának csatatere lettünk. A dollárbaloldal különböző, egymással ellentétes állításai kapcsán nyilvánvaló az ellentmondás

– mondta Kósa Lajos a haon.hu-nak adott interjújában.

Fotó: Facebook/Kósa Lajos