Nem eszik olyan forrón a kisteleki akkumulátorgyárat

Gazdaság Helyi hírek Ország

Akkumulátorgyár épülhet Kisteleken is – írtuk tegnap, azóta a város polgármestere az ATV Híradójának elismerte, hogy tárgyalt ilyen befektetőkkel, de szerinte a gyár üzemeltetéséhez a városban nincs elég elektromos kapacitás, és csak hosszabb idő alatt lehetne kiépíteni.

A város közgyűlése januárban valóban döntött egy 12 hektáros terület eladásáról, 1500 Ft-os négyzetméteráron, ide települhetett volna egy akkumlátoralkatrész-gyár. A képviselőtestületben egyedül Mészáros Gábor szavazott az eladás ellen.

Szeged közelében, Kisteleken is épülhet akkumulátorgyár

“Ez egy nagyon kevés adatot tartalmazó szóbeli előterjesztés volt, nem volt hozzá semmilyen írásos anyag. Gyakorlatilag semmi konkrétumot nem tudtunk, azóta sem tudunk sajnos az ügyről. Azóta is többször próbáltuk más képviselők is, én is, hogy kapjunk írásos anyagot, tájékoztatót” – mondta ATV Híradójának Mészáros Gábor képviselő.

A képviselők azonban nem kaptak semmilyen részletes tájékoztatást. Az ülésen Nagy Sándor polgármester szó szerint azt mondta, “a cég jelen tudás szerint egy 500 milliárd forintos beruházást akar idehozni.” Hétfőn viszont az ATV kérdésére azt mondta, Kisteleken nem épül akkumlátorgyár, mert nem elég hozzá a jelenlegi elektromos kapacitás.

“A HIPA megkereste hivatalosan az MVM-et, és az MVM azt nyilatkozta, hogy 5 éven belül ki tud építeni egy alállomást, ami erre alkalmas, amire a beruházó cég azt mondta, hogy nekik legkésőbb 2,5 fél év, nekik túl hosszú idő, ennyit nem tudnak várni” – fogalmazott Nagy Sándor polgármester.

Még kedd hajnalban is vitázott az akkumulátorgyárakról az Országgyűlés

Egy kínai akkumulátoros cég magyarországi képviselőjével tárgyalt a polgármester. A terület egyébként alkalmas volna, az autópálya közelében fekszik, a kecskeméti Mercédesz 60 kilométerre van, a gyár vízigénye is teljesíthető volna.

A polgármester elmondta, nagyon örülne, ha a 7 ezres kisvárosba és egy 500 milliárdos befektető érkezne. Ez nagyon sokat jelentene, mind a munkahelyek, mind a helyi iparűzési adó szempontjából nekik.

A nyitókép forrása: Kistelek Facebook-oldala.