Szeged, Pollák Sámuel, Takaréktár utca, páfrányfenyő

Elbontották Pollák Sámuel kötelesmester Takaréktár utcai házát – mi lesz a páfrányfenyővel?

Helyi hírek Ország

Elbontották Pollák Sámuel kötelesmester szegedi, Takaréktár utcai házát. A közvélekedés szerint magáért a 3. szám alatt álló épületért nem kár, nem illett az utcaképbe, nem is állt műemléki védettség alatt. Többen aggódnak ugyanakkor az udvari páfrányfenyőért, amit a mester állítólag még 1925-ben hozatott Japánból Szegedre. Ez szerepel a megye védendő természeti értékei között is.

A vármegyei önkormányzat honlapján ezt olvashatjuk:  “A Takaréktár 3. számú magánház udvarán áll a kb. 70 éves nőivarú páfrányfenyő, amelyet egy Pollák nevű köteles mester (a ház egykori tulajdonosa) 1925-ben hozatott Japánból, eredeti termőhelyéről. Ennek a fának magvaiból nevelték a város utca-, és térfásításához felhasznált csemetéket.”

A Google így őrizte meg az utcaképet.

Az ügyről a szeged365.hu már tavaly novemberben írt. A lebontott házon volt egy 2000 őszén állított bronz emléktábla, jó lenne, ha ez valamilyen módon a helyére épülő iroda- vagy társasházon is feltűnne majd. Érdekes, hogy a Köztérkép szerint Pollák Sámuel háló és kötélgyáros néhány évvel az árvíz után Svájcból hozott magával néhány csemetét, és elültette a Takaréktár u. 3. sz. házának udvarán. Ez volt a kelet-ázsiai eredetű Ginko biloba nevű páfrányfenyő, az öreg fa védett, leszármazottjai népesítik be az Arany János utca és a Széchenyi tér fasorait. Európában nincs város, amelyben ennyi ginkó volna – írják.

Ezek szerint nem tudni biztosan, Japánból, vagy Svájcból hozatta a mester a páfrányfenyőt – esetleg innen is, onnan is -, de ilyen idő távlatában már mindegy…

Nyitókép: Frank Yvette