Az alpolgármester szerint jól járnak azok a lányok, akik erre programra jelentkeztek Debrecenben

Helyi hírek

Idén újraindult a WATCH program, melynek célja a mérnöki pálya népszerűsítése a lányok körében – tette közzé Barcsa Lajos alpolgármester kedden az Agóra Élményközpontban.

A legjobban a képzésben résztvevő lányok járnak, akik nem csak értékes tapasztalatokat és tudást szereznek, de egyben élményekkel is gazdagodnak az itt eltöltött idő alatt  – tette hozzá az alpolgármester.

A Women at Tech Program (WATCH) a tavalyi tanév sikere után 2023 januárjában ismét útjára indult. A kimondottan lányoknak szóló, projektalapú program célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a lányok számára a STEM területeket (Science + Technology + Engineering + Mathematics = Tudomány + Technológia + Mérnöki tudományok + Matematika), miközben a részt vevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is – olvasható az Agóra Élményközpont tájékoztatójában.

A 2023 június közepéig tartó, ingyenes programra elsősorban 10. osztályos, pályaválasztás előtt álló lányok jelentkezését várták. A kiválasztott 64 lány 4 csoportban, iskolaidőn kívül, másfélórás foglalkozásokon dolgozik együtt, de lesznek ismét olyan, természettudományos szakmákat, valamint sikeres női életpályákat is bemutató rendezvények, amelyekre minden érdeklődőt várnak.

A programba önkéntesként bekapcsolódotak az NI munkatársai is, akik a diákok mentoraként segítenek abban, hogy a fiatalok felfedezhessék erősségeiket, megismerhessék a kreatív problémamegoldás lépéseit és a mérnöki pálya szépségeit.

A tavalyi évhez hasonlóan a lányok 2023 júniusában egy záróeseményen mutatják majd be a WATCH pályaorientációs programban elkészült okosszerkezeteket.

Fotó:  Agóra Élménylözpont / Barcsa Lajos

Ilyen volt a részleges napfogyatkozás a debreceni Agórából