Kiszebábu égetés Debrecenben

Porig égettek egy menyecskét Debrecen belvárosában – videó

Helyi hírek

A hagyomány szerint a farsangi időszak lezárása a kiszebábu-égetés, amellyel jelképesen elbúcsúztatják a telet, és igyekeznek elűzni a bajt és a rossz szellemeket is. Ezt a lassan feledésbe merülő népszokást Debrecenben, a Motolla Egyesület farsangi rendezvényének záróakkordján igyekeztek felidézni.

De mit is égetnek el ilyenkor? A kisze egy szalmából készült bábu, általában menyecskét ábrázol. A télűzéshez, a tavasz eljövetelének ünnepéhez kapcsolódó népszokás egyik legfontosabb kelléke.

Kiszebábu égetés Debrecenben

A mutatványt nagyjából ötven fő kísérte figyelemmel a Dósa nádor téren, és bár egyre erősebben fújó szélben kissé kockázatos vállalásnak tűnt, végül nem történt baj.

Miután gondosan elhelyezték bábut, a Sugalló együttes muzsikájára a létavértesi Villongó együttes néptáncosai invitáltak minden jelenlévőt egy kis körtáncra. A jó hangulat tehát adott volt, az alábbi mondókával pedig még tovább fokozták:

“Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget!”

A kántálás után meggyújtották a bábut, ami a nagy szél miatt gyorsan elégett, és a lángok martalékává vált. A táncosok a biztonság kedvéért hatástalanították a kóbor szalmaszálakat, majd gond nélkül véget ért az égetés.

Kiszebábu égetés Debrecenben

A hamar elégett a kisze egyébként a néphagyomány szerint rövid telet jelent. Emlékezhetünk, a medvék viszont hosszú telet jósoltak még a hónap elején. Kíváncsian várjuk, hogy melyik jóslat lesz a befutó.