Márciustól átalakul a beteg ügyeleti ellátás Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

Helyi hírek

Az ügyeleti alapellátást 2023. március 1-től Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az Országos Mentőszolgálat látja el, majd az egységes rendszert az idei év végéig fokozatosan bevezetve az ország egész területén. Az Országos Mentőszolgálat Észak-Alföldi régiójához tartozik Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye.

A rendszer lényege hogy a betegbiztonságot maximálisan garantálva és a rendelkezésre álló erőforrások optimális felhasználásával kaphasson bárki ügyeleti ellátást, függetlenül attól, hogy hol lakik. A régióban Hajdú-Bihar vármegyében már tesztelték az elmúlt 18 hónapban az új rendszert.

Jelentős eltérések voltak a kistelepülések, városok és megyeszékhelyek között. Ez komolyan rányomta a bélyegét a rendszerre, így a jogszabályalkotó célja az volt, hogy mindenki számára egyenlő lehetőségeket biztosítsanak.  45 ezer ellátási esemény kiértékelése adott olyan adatmennyiséget, amivel más térségekben is alkalmazni tudják az új rendszert. A betegelégedettségi mutatók kifejezetten magasak voltak ebben a 18 hónapban, ellátás nélkül egy páciens sem maradt. – mondta dr. Korcsmáros Ferenc regionális igazgató.

Hat ügyeleti pontot alakítottak ki, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Kisvárdán, Mátészalkán, Vásárosnaményban és Hajdúnánáson. Ezeket a kórházi sürgősségi ellátás közelében alakították ki, így mindenki az állapotához igazított ellátóhelyre tud kerülni és a klasszikus ügyeleti ellátást igénybe vevő betegek a sürgősségi osztályok mellé integrált alapellátási ügyeleteken kaphatnak ellátást. Így a kórházi sürgősségi osztályokon csökken a leterheltség, azokat a betegeket, akik eddig órákon át várakoztak, jóval hamarabb ellátják az alapellátási ügyeleti egységben.

„Két telefonszámot szeretnénk, ha megjegyezne a lakosság. Ha nagy a baj, akkor ugyanúgy a 112-t kell hívni és a mentő fog menni egy balesethez, egy életveszélyes állapotban lévő beteghez. Ez nem változott. Ha úgy döntünk, hogy ügyeleti ellátást szeretnénk igénybe venni egyéb ok miatt, például gyógyszerre van szükségünk vagy olyan akut problémánk keletkezett, ami nem várhat a következő háziorvosi rendelésig, akkor a 1830-as központi megyei ügyeleti hívószámot kell hívni. Ez a hívószám a központi mentésirányítás irányító csoportjában csörög. Ott a jól képzett mentésirányító kollégák fogják fogadni a hívást, ők egy kikérdezési protokoll mentén eldöntik, hogy a beteg panaszai, tünetei alapján milyen szintű ellátási igényre van szükség és többféle lehetőséget tudnak felajánlani a probléma megoldására” – tette hozzá a regionális igazgató.

 

.