Rákellenes séta

Ma sétáltak, szerdán szűrnek a rákellenes kampányban Szegeden

Egyetem Helyi hírek Ország

A rákellenes világnap alkalmából a szűrések fontosságára és az elhízásnak a daganatos megbetegedésekben betöltött szerepére hívta fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga a Semmelweis Egyetemen. Hétfőn az ország nagyobb városaiban sétáltak, a ma Pécsen kezdődött szűrés szerdára érkezik meg Szegedre.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke elmondta, hogy Magyarország sajnos még mindig élen jár a daganatos megbetegedések okozta halálozásban. Hangsúlyozta, a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak nagy szerepe van a betegség megelőzésében. Magyarországon azonban még mindig nagyon alacsony a szűrési hajlandóság – tette hozzá.

Az elhízás kockázati tényező több daganatos megbetegedésnél: a nőknél mindenekelőtt az emlő-, méh-, epehólyag-, vese- és vastagbélráknál, a férfiaknál pedig a vastagbél-, vese-, végbél-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőráknál – ismertette Rozványi Balázs. Felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás is növeli a daganatos megbetegedések kockázatát.

A daganatos megbetegedések megelőzéséhez kapcsolódó “Ismerd fel időben!” kampány részeként február 13-16. között négy városban – sorrendben Budapesten, Pécsen, Szegeden, Debrecenben – rendeznek egészségügyi állapotfelmérést és szűrést egészségügyi szakszemélyzet segítségével. Szegeden február 15-én, 10 és 16 óra között várják az érdeklődőket a Dóm térre a szervezők, a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége a Magyar Rákellenes Liga és a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A program teljesen ingyenes, lesz:

-vérnyomásmérés
-vércukormérés
-koleszterin- és trigliceridszint-meghatározás
-férfiaknak PSA mérés
-kardiovaszkuláris állapotfelmérés
-csontsűrűségmérés
-testösszetétel analízis
-életmódbeli tanácsadás
-szájüregi szűrés
-légzésfunkciós vizsgálat

Ma 16:00-kor Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden közös sétával egyszerre indították el programsorozatunk stafétáját – cél, hogy felhívják a figyelmet a rákmegelőzésre, hiszen rendszeres szűrés és az időben történő felismerés életet menthet!

Fotók: Frank Yvette