Botka László

Szeged nagy adózóinak beszélt a költségvetésről Botka László

Gazdaság Helyi hírek Ország

Ahogy az a koronavírus-járvány előtt megszokott volt, Botka László polgármester még elfogadása előtt bemutatta Szeged költségvetését a város legnagyobb adózóinak.

– Szeged polgármestere azzal kezdte, már tavaly májusban elfogadta a kormány a központi költségvetést, majd az állami költségvetés hatálybalépése előtti napon a kormány kénytelen volt egy új költségvetést alkotni, melyet Európában és a rendszerváltás utáni Magyarországon példátlan módon az Országgyűlés megkerülésével rendeleti úton foganatosított. A gazdasági növekedését jelentősen rontva másfél százalékban határozta meg, míg a hiánycélt négy százalékra, az inflációs várakozást tizenöt százalékra emelte – írta az eseményről tudósítva a város önkormányzati portálja, a szeged.hu.

Idén Szeged nettó 70 milliárd 500 millió forintos költségvetéssel számol, fejlesztésre 19 milliárd 500 millió forint fordítható. A legnagyobb változás idén, hogy az a pénzügyi, gazdasági rezsiválság Szegeden abban mutatkozik meg, hogy jóval kevesebb fejlesztés és beruházás valósítható meg. Ennek nemcsak a koronavírus-járvány és a gazdasági válság az oka: nincsenek még kiírva új uniós pályázatok.

Ezért is van az, hogy míg 2020-ban Szeged büdzséjének ötvennyolc, addig idén huszonnyolc százalékát tudják fejlesztésekre fordítani.

Botka László emlékeztette a jelenlévőket arra is, hogy egy intézkedési tervet is kellett csinálnia a városnak, ezt októberben rendkívüli ülésen szavazta meg Szeged közgyűlése, ennek az volt a lényeg, hogy ki kellett dolgozni egy menetrendet arra, hogyan és mivel tud spórolni a város. Ebben a tervben szerepel a kulturális és sportlétesítmények átmeneti bezárása.

Az önkormányzati cégek rezsiköltségeire egy külön alapot hozott létre Szeged, erre nyolcmilliárd forintot állított be a költségvetésébe a város. Botka László aláhúzta azt is, idén Szegednek hárommilliárd forintot kell szolidaritási adóként befizetnie a központi költségvetésbe. A polgármester azt is elmondta, iparűzési adóból, vállalkozási építményadóból és iparűzési adóból áll össze Szeged adóbevétele, a lakosság továbbra sem fizet semmilyen adót.

Botka László azt is mondta, óvatos duhajként becsülték meg idén is helyi adóbevételeket: – Bízunk benne, hogy ennél a 19 milliárd 600 millió forintnál végül több folyik be a kasszába.

A polgármester részletesen beszélt a közösségi közlekedésről: „nekünk van a legteljesebb és legfejlettebb rendszerünk.” Idén már 7 milliárd 300 millió forintot fordít erre Szeged, a teljes összeg 10 milliárd 700 millió forint, ebből 800 millió forintot ad állami árkiegészítésként a kormány.

A pénzbeli szociális ellátások 300 millió forinttal nőnek. Legtöbben lakásfenntartási támogatást kérnek, kapnak Szegeden, de nagyon sokan kérnek gyógyszertámogatást, de tartozás visszafizetésére is lehet támogatást kérni. Az országban egyedül álló módon állami támogatás nélkül újított fel az elmúlt öt év alatt nyolcszáz szociális bérlakást az önkormányzat, ez is egyedülálló az országban.

Botka László ezután az óvodai és bölcsődei helyzetet ismertette, több mint tíz százalékkal csökken a gyereklétszám Szegeden, 580-nal kevesebb óvodás gyerek van most a városban. 2023-ban 1 milliárd 982 millió forintot fordít a város ezeknek az intézményeknek a finanszírozására.

Építkezésekben idén sem lesz hiány.

Szegednek idén 1 milliárd 100 millió forintos útalapja lesz, ez ahhoz elégséges, hogy minden városrészben fel lehet újítani forgalmasabb utakat. A Tisza Szeged főutcája projekt első ütemére 200 millió forint lesz idén. Ötszázmillió forintot fordít Szeged városrészi központok felújítására. – Ez azt jelenti, hogy egyebek között a Lechner tér, a Bartók tér, az Aradi vértanúk tere, és petőfitelepi Fő tér újulhat meg – írja a város önkormányzati portálja, a szeged.hu.

Nyitókép: Frank Yvette