Nemzetközi ukrán gyermek-cirkuszfesztivált tartottak Budapesten

Helyi hírek Kultúra

A Fővárosi Nagycirkusz adott otthont a világhírű ukrán Yaskrava Arena Dnipro – Fényes Porond Dnipro nemzetközi gyermek-cirkuszfesztiválnak január 2-án és 3-án.

A Yaskrava Arena Dnipro vezetői az orosz-ukrán háborús helyzet miatt kérték fel a Fővárosi Nagycirkuszt, hogy 2023-ban Budapesten, a Fővárosi Nagycirkuszban tarthassák meg a fiatal artistanövendékek nagyszabású, bemutatkozó megmérettetését.

A különböző korosztályú fiatal versenyzők nemzetközi szemléjén öt ország növendékei képviselték hazájukat. A háború sújtotta Ukrajna és a versenyt befogadó házigazda Magyarország mellett Svájcból, Olaszországból és Mexikóból is érkeztek versenyzők. Magyarországot a Baross Imre Artistaképző Akadémia növendékei képviselték.

A két részből álló gálaesten a klasszikus és modern artista és zsonglőrszámok után látványos táncos fináléval zárták bemutatójukat a cirkusznövendékek, majd a nemzetközi szakmai zsűri átadta a díjakat. A növendékeket számos különdíjjal majd arany, ezüst és bronz fokozattal ismerték el.

A fesztivál magyar házigazdája, Fekete Péter a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója tiszteletbeli nagydíjat vehetett át az ukrán Yaskrava Arena Dnyipro vezetőségétől, akik ezzel a gesztussal fejezték ki hálájukat a magyar cirkuszvilág példaértékű támogatásáért.

– Vida Virág –

Fotók: Vida Virág