Csányi Sándor Szegeden

A szegedi Pick és a Mizo tulajdonosa, Csányi Sándor a leggazdagabb magyar

Gazdaság Helyi hírek Ország Világ

Mészáros Lőrinc egyeduralma megtört: a felcsúti milliárdos négyszer egymás után volt az ország leggazdagabbja, a Forbes legfrissebb milliárdoslistáján azonban letaszította trónjáról az örök vetélytárs, Csányi Sándor.

Mészáros vagyona akkorát csökkent, hogy egy meglepetésmilliárdos is be tudott férkőzni kettejük közé – írja a Forbes.

Nagyot kaszálhattak az elmúlt évben az építőiparban és az ingatlanfejlesztésben érdekeltek, kifizetődő volt az is, ha valaki hajlandó volt innovációra költeni – és ez az első év, hogy egy magyar startup huszonéves alapítója is felkerült a listára.

Ma jelent meg a Forbes januári lapszáma, ahol 30 oldalon keresztül mutatjuk be az ország 50 leggazdagabb emberét. Ebben a cikkben összefoglaljuk, kikből áll az élmezőny, a lista rövidített, online verziójába itt lehet belelapozni.

1. Csányi Sándor

Becsült vagyon: 541,6 milliárd forint

Az elmúlt években egyre csökkent az olló Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor vagyona között, idén – 2017 után először – újra az OTP-vezér került az élre. Becslés alapján több mint 70 milliárddal növelte vagyonát az elmúlt egy évben, ezzel a Forbes milliárdoslistájának történetében ő az első, aki átlépte az 500 milliárdos határt. A növekedés motorja a Bonafarm csoport volt, ami számítások szerint 20 százalékkal növelte értékét egy év alatt.

2. Felcsuti Zsolt

Becsült vagyon: 468,6 milliárd forint

Szeptemberi családi listán négy év után újra Felcsuti Zsolt cégcsoportja lett az első, az MPF Holding növekedése meglátszik a milliárdos becsült vagyonán is. Ez az első év, hogy a második helyen végez a hazai milliárdoslistán, de nem ez az egyetlen fordulat a milliárdos és a Forbes-listák életében, idén ő is debütál mint dollármilliárdos, miután az amerikai Forbes szerkesztősége elfogadta a magyarok vagyonbecslését. Ezzel Mészáros és Csányi mellett ő a harmadik, aki a globális gazdaglistán Magyarország neve alatt szerepel.

3. Mészáros Lőrinc és családja

Becsült vagyon: 436,5 milliárd forint

Vajon hova tűnt Mészáros Lőrinc vagyona?, teheti fel a kérdést az olvasó, ha nyomon követte a gazdaglista élvonalának alakulását az elmúlt években. Orbán Viktor földije a 2019. januári lapszámban összeállított listán tört az élre, 381,3 milliárd forintos becsült vagyonnal. Úgy előzte meg Csányi Sándort, hogy öt évvel korábban még csak nem is szerepelt a neve a leggazdagabbak között, de még egy évvel előtte is csak a nyolcadik volt.

A vagyonának csökkenésében jelentős szerepe van annak, hogy Mészárosnak igencsak nagy a tőzsdei kitettsége, tavalyi vagyonának mintegy negyedét ez tette ki. Az Opus-papírok ára lapzára idején 42,2 százalékos esésben volt 2022. január 1-jéhez képest, ami nyomot hagyott a felcsúti milliárdos javain is. Tőzsdei vagyona a részvényárfolyam aktuális állapotától függően durván 50–55 milliárddal ér kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.

A top 10 további helyezettjei

4. Gattyán György

Becsült vagyon: 357 milliárd forint

5. Veres Tibor

Becsült vagyon: 295,9 milliárd forint

6. Szíjj László

Becsült vagyon: 229 milliárd forint

7. Jellinek Dániel

Becsült vagyon: 224,7 milliárd forint

8. Demján Sándorné és családja

Becsült vagyon: 220,1 milliárd forint

9. Széles Gábor

Becsült vagyon: 190,2 milliárd forint

10. Rahimkulov Ruszlán

Becsült vagyon: 174,1 milliárd forint

Nyitókép: Csányi Sándor a szegedi közgazdász vándor gyűlésen. Fotó: Frank Yvette