Fehér karácsony

Utoljára 2007-ben volt fehér karácsony Szegeden – és idén sem lesz

Helyi hírek Ország

Rendes fehér karácsony utoljára 15 éve volt Szegeden, és az azt követő 4 évből háromban akadt még mutatóban valami hó – azóta semmi, csak harsogó zöld.

Budapesten a legutóbb 2002-ben volt havas a karácsony, Debrecenben 2005-ben, Szegeden, Szombathelyen és Pécsen 2007-ben, a Kékestetőn pedig 2021-ben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat infografikájából, amelyet pénteken tettek közzé a szervezet Facebook-oldalán.

Ma még csak nagy vonalakban lehet megjósolni az idei karácsonyi ünnepek várható időjárását, az azonban az adatbázisukban tárolt megfigyelések alapján tudható, hogy az elmúlt évtizedekben milyenek voltak a karácsonyok – írta a poszt kapcsán az MTI.

Az infografikában 1951-től hat településen – Budapest, Debrecen, Szeged, Szombathely, Pécs és a Kékestető – mutatják be, milyen volt a karácsony: a zöld fák a hómentest, a fehér a teljesen – mindhárom ünnepi napon – havas ünnepet jelenti, a “foltos” fa pedig azt mutatja, ha december 24-26-án legalább az egyik nap volt hólepel, hófoltok vagy hótakaró.

Szegeden 46 zöld karácsonyt regisztráltak, 15 volt “foltos” és 10 fehér – a Kékestetőn mindössze 8 zöld karácsonyt rögzítettek az elmúlt 71 évből, 19 volt “foltos” és 44 havas.

Idén sem nagyon reménykedhetünk fehér karácsonyban, az előrejelzések szerint a hajnali minimum plusz 2 fok körül alakul, míg napközben megközelítheti a 10 fokot is a maximum hőmérséklet.

-ka-

Kövessen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!