Debreceni közgyűlés

Szigorítják az elektromos autók parkolási kedvezményeit Debrecenben; újabb utca került fizetős övezetbe

Helyi hírek

Módosította a város közgyűlés a Debrecen közigazgatási területén a díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozási területek járművel történő használatának szabályairól szóló 48/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendeletet.

A döntés szerint a 2023. január 1-től hatályos új szabályozás értelmében a környezetkímélő gépkocsik (világoszöld alapszínű rendszámmal rendelkező gépjárművek) a díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozóhelyeket már csak díj megfizetésével használhatják. Környezetkímélő gépkocsinak minősülnek az elektromos gépkocsik, továbbá a nulla emissziós gépkocsik. E rendelet pontosan meghatározza az elektromos gépkocsi három kategóriáját:

· tisztán elektromos gépkocsi (környezetvédelmi osztálya: 5E)

· külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi – plug-in hibrid gépkocsi (környezetvédelmi osztálya: 5P)

· növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi (környezetvédelmi osztálya: 5N)

A fenti kategóriákba sorolt gépjárművek díjfizetéshez kötött és díjmentes parkolásának differenciálására kerül sor, figyelembe véve a környezettudatosság elvét is.

Azok a debreceni állandó lakcímmel rendelkező magánszemélyek, akik 5E környezetvédelmi osztályba sorolt tisztán elektromos gépjárművek tulajdonosai vagy üzembentartói, 2023. január 2. napjától a díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozóhelyeket díj megfizetése nélkül használhatják.

Ehhez díjmentesen regisztrálniuk kell a DV Parking Kft.-nél, ahol be kell mutatniuk a lakcímet igazoló hatósági igazolványt és az érvényes forgalmi engedélyt, melynek ,,V.9” kódjánál ,,5E” bejegyzés szerepel.

Fizetős lesz a parkolás a Csemete utcán

A Csemete utca díjfizetési övezetbe történő bevonásáról is döntött a közgyűlés, így az ott élők lakossági kedvezményes bérlet vásárlására lesznek jogosultak, mivel jelenleg a lakosok a szomszédos utcákban tudnak csak gépjárművel megállni, melyek díjfizetési övezetbe tartoznak. A Csemete utcát az I. számú díjfizetési övezetbe 2023. január 15-től vonják be.