Integrált urológiai klinika Debrecen

Integrált Urológiai Klinika jött létre Debrecenben

Egyetem Helyi hírek

Két telephelyen: a Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campuson, egységes vezetés alatt, egységes klinikai elvek szerint folytatja működését a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika. Az integráció célja a betegellátás színvonalának további fejlesztése. Az integrált Urológiai Klinika december elsején kezdte meg működését.
A Klinikai Központ 2021-ben indított integrációs folyamatának újabb jelentős állomásához érkezett. A Kenézy Gyula Campuson eddig önálló ellátási egységként működő Urológiai és Andrológiai Osztály az Urológiai Klinikába olvadt, így létrejött az egységes irányítású, két telephelyen működő Urológiai Klinika.

Az integrált intézményt Flaskó Tibor habilitált egyetemi docens vezeti. Az igazgató legfőbb célja az egységes klinikai szemlélet kialakítása a két campuson működő klinikán.

Az integrált klinika vezetőjeként az egyik első és legfontosabb feladatom az egységes szemlélet kialakítása, amely a betegellátás szempontjából a legoptimálisabb, és tovább erősíti a szakmai tevékenységünket. Meggyőződésem, hogy a szakmai fejlődés szempontjából kiemelten fontos a specializáció is, hogy minden kolléga megtalálja a szakmának azt a specifikus részét, ahol a legjobb teljesítményt tudja nyújtani

– mondta a hirek.unideb.hu-nak Flaskó Tibor, a DE Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika az onkológiai sebészet területén, a nyílt és a laparoszkópos műtétetekben is vezető szerepet tölt be Magyarországon. A klinika szakemberei kiemelkedő tevékenységet folytatnak többek között a laparoszkópiás radikális prosztatektómiában, a vesedaganat műtéteiben, a részleges vagy teljes veseeltávolításban, a nyílt húgyhólyag- eltávolításban, illetve a hímvesszőrák miatti nyirokcsomó-eltávolításban.

A legújabb módszereket alkalmazzák a vesekősebészetben is, többek között a háton fekvő, illetve a húgycsövön keresztül flexibilis, hajlékony eszközzel végzett vesekő-eltávolítást, valamint a két eljárás kombinációját. A prosztatasebészetben, illetve a húgycső és a hímvessző plasztikai sebészetében egyaránt hazai és nemzetközi elismertséget szereztek a klinika szakemberei, több magyar és külföldi urológus az intézményben sajátítja el az itt alkalmazott módszereket. A klinika vezetője fontosnak tartja a folyamatos innovációt, az ellátás további, európai színvonalú fejlesztését.

Nagy előrelépést jelenthet a közeljövőben tervezett robotasszisztált technológia bevezetése. Az urológiában a robotsebészet egyik alkalmazási területe a teljes prosztataeltávolítás, de a robottechnológia a vesesebészetben, a vesedaganatok kimetszésénél is eredményesen alkalmazható. A másik fejlesztési terület az alsó húgyúti endoszkópos vesekő-eltávolítás, amelyet kiegészítenénk a vesekövesség esetén alkalmazott robottal. Célunk továbbá a prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén kifejlesztett műtéti technika elterjesztése, ami lehetővé teszi, hogy a húgycsövön keresztül végezzünk olyan műtétet, amit korábban csak nyílt operációval lehetett megtenni. Már van erre speciális eszközünk, de lézeres prosztata műtéttel tervezzük ezt tovább fejleszteni

– sorolta Flaskó Tibor.