Mozgástér Kung-fu

Egy új életformával lehet megismerkedni a fodorkerti kungfu iskolában

Helyi hírek Sport

Wu De néven nyílt meg a hétvégén a szegedi Trencsényi utcában a Kovács házaspár karateiskolájának otthont adó Mozgástér. Egy hely, ahol lehet mozogni, tanulni, fejlődni.

Az iskola vezetője Kovács Eszter kungfumester orvos férjével, Kovács Milánnal és segítőikkel százötven gyermeknek és felnőttnek oktatják a kungfu fogásait, betekintést nyújtva egy addig számukra ismeretlen, harmonikus életformába.

A Wing Tsun (wing chun) Kung Fu-t egy nő fejlesztette ki – ez valójában egy legenda, több száz évvel ezelőttről, hiteles dokumentációk nincsenek. Annyi biztos, hogy az önvédelemben a hatékonyságát ügyes trükkjei, kifinomult technikái, taktikái adják, és elsősorban nem a fizikai erőre épít.

Szegeden Európa egyetlen női 5. fokozatos kungfumestere alapított iskolát, ez a Wu De Harcművészeti Egyesület. – Mi nem verekedésre neveljük a tanítványainkat, a kungfus nem agresszív, hanem bátor, nyugodt, kedves és fegyelmezett. Ez a sport a technikákon túl fontos gondolatokat is közvetít  – mondja Kovács Eszter.

A oktatási módszere eleinte a kezek-lábak “ügyesítését” célozza, majd ezek összehangolása után ébreszti fel technikák mögött a harmonikus egész test mozgásokat. – Ezt már közép haladó szinten elérjük, a mozgások automatikussá válnak, nem kell rajtuk gondolkodni. A mesterek technikái teszik a haladót kifejezetten kellemetlen ellenféllé – írják közösségi oldalukon.

Kovács Milán így ír a Wing Tsun technikáról:

– Segített kijelölni a határokat, hogy a vélt vagy valós elvárások ne emésszék fel az energiámat, jusson családra, barátokra, feltöltődésre idő.
– Fittség. Heti pár edzésen ez rengeteget fejlődött a korábbiakhoz képest.
– Lazaság: jó hangulatú reggeli edzések után leírhatatlanul jobb az egész nap, ezt a munkatársaim, partnereim is észreveszik.
– Példaadás. Amikor valaki a rendelőben megkeres valamilyen problémájával, és sportot, mozgást javasolok neki, elég jó, ha hitelesen képviselem ezt az életformát. Gyerekeimnek, barátaimnak adott példáról már nem is beszélve.
– Kedvesség: aki magabiztos, erős, az nem perlekedik, hanem ellenkezőleg, a világ legbékésebb embere.

A  Kovács házaspár többekhez szerette volna eljuttatni a kungfut, így jött létre a “Mozgástér” Szegeden, Fodorkertben – az iskola több évi vándorlás után itt talált itt végleges otthonra. Az vallják, ez a hely egy célt szolgál: legyen tér mozogni, tanulni, fejlődni.  Ez a “harmadik hely”, ahol időt töltenek munka és otthon mellett. És ez csak jó lehet!

Fotók: Frank Yvette