Nem fért bele a szívbe, csak elé tudták lerakni a debreceni gyermekonkológiának gyűjtött kupakadományt

Helyi hírek

Mintegy 300 kilónyi kupakadományt gyűjtött a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekhematológiai-Onkológiai Részlegének a debreceni Tündérkör Alapítvány és a Támasz Debrecen Közhasznú Egyesület.

A tündérkörösök szerint legalább hatszor annyi kupak gyűlt össze, mint amennyi a kihelyezett szív alakú gyűjtőbe belefért volna, így inkább zsákokba tették, és jelképesen elhelyezték a gyűjtőedény körül.

Az adományt a részleg két nővérkéje és három betege vette át.

De hogyan lesz a kupakokból pénz?

A műanyag palackok kupakjainak gyűjtése Dániából indult, de sokszor nehézséget jelent – főleg vidéken – gyűjtőpontokat találni, ezen segítenek az utóbbi időben országszerte megjelenő kupakgyűjtő piros szívek, szinte minden nagyobb településen állítottak fel ilyen fémtárolókat. A gyűjtés nem központilag történik, többnyire önkormányzatok vagy vállalatok állnak be mögé.

A nyugat.hu információi szerint mérettől függően 100-160 ezer forint plusz áfa egy ilyen fémszív ára, ami felveti a megtérülés kérdését. A műanyag kupakokat a legtöbb cég 20-60 Ft/kg-os áron veszi át. Egy kupak súlya nagyjából 3 gramm. Vagyis ahhoz, hogy jelentősebb összeg összegyűljön belőle, több tonnányira van szükség. Ha 60 Ft/kg-mal számolunk, egy kétmillió forintos adományhoz 33 tonna kupakot kell összegyűjteni – ez több mint 11 millió kupakot jelent.

Ehhez jön még a szállítási költség. A cikk szerint Magyarország legnagyobb kupakfelvásárló vállalkozásához évente körülbelül 200 tonna kupak érkezik, amiért számításaik szerint nagyjából 13 millió forintot fizetnek ki. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ennyi kupakokból származó pénzt fordítanának jótékony célra, ugyanis – ahogy a telephelyvezető elmondta – sok magánember viszi be az otthon vagy ismerősi körben gyűjtött kupakjait.