Tungsram gyár Kisvárdán

Felszámolás alá kerül a Tungsram

Helyi hírek

Sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalása a hitelezőkkel, felszámolás alá fog kerülni a cég – tudta meg a Mérce a Mehlhoffer Tamástól, a cég PR és kommunikációs igazgatójától.

A kommunikációs igazgató elmondta, az Eximbank mint legnagyobb hitelező nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, „és az ő szavazatuk elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség”. Hozzátette, kedden részletes közleményt adnak ki a fejleményekről.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, hogy nagyon bíztak a megállapodásban, és sokkolta őket ez az eredmény.

A Tungsram fényipari nagyvállalat április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. A rákövetkező hónapokra összesen már csaknem kétezer embert bocsátottak el. A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érintette a cég mind az öt gyárában, azaz Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen.

Hajdúböszörményi és kisvárdai dolgozóitól válik meg először a Tungsram

A vállalat május elején csődvédelmet kért, miután a legnagyobb hitelezőjük, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. Augusztus 8-án bemutatott kilábalási tervüket a legtöbb hitelező elfogadta, az Eximbank viszont nem.