Móricz Zsigmond Színház Nyíregyháza

A fürdők után novembertől több intézményt is bezár Nyíregyháza városa

Helyi hírek

A városi közgyűlésen, az energiaválsággal kapcsolatban fontos döntéseket hoztak meg. 

A villamos energia, gázenergia, távhőenergia és az üzemanyag árak vonatkozásában robbanásszerű emelkedése miatt, úgy döntöttek, hogy számos közintézményt határozatlan ideig bezárnak, mert a költségvetés nem bírná el ezen intézmények energiaszámláit fizetni.

A nem lakossági távhődíjak rendkívüli emelkedése a megyeszékhelyen 16-szoros emelkedést jelent. A teljes önkormányzati szektor, ha ugyanakkora hőmennyiséget használna fel, mint korábban, akkor az eddig bruttó 314 millió forintról 2,9 milliárd forintra emelkedne a távhődíja. Az elektromos áram vonatkozásában 2022. december 31-ig rendelkezik az önkormányzat érvényes, egy évre kötött közbeszerzési szerződéssel. A jelenlegi 60 Ft/kWh díja várhatóan 240 forint körüli összegre fog emelkedni a 2023-as évre, így négyszeres lesz az áremelkedés, több mint 1 milliárd 160 millió forintba kerül majd az elektromos áram. A földgáz vonatkozásában már most 6-7-szeres áremelkedést mutatnak a számok, a helyi tömegközlekedés 2021-ről 2022-re 500 millió forinttal emelkedik, majd az idei 1,8 milliárd forintos összeg 2023-ra akár 3,3 milliárd forintra is nőhet.

A kormány semmilyen módon nem hajlandó mentőövet nyújtani sem az önkormányzatoknak, sem pedig a vállalkozásoknak, nagyon komoly problémákat okoz. Nyilván elsődleges célunk ellenzéki képviselőként nekünk is az, hogy a munkahelyeket megőrizzük és lehetőség szerint a szolgáltatások a megfelelő minőségben tovább működjenek a városban, de nyilvánvaló, hogy ilyen következményeket nem tudunk támogatni, amelyeket kénytelen egyébként az önkormányzat meghozni ebben a kényszerhelyzetben” – nyilatkozta Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

Néhány intézmény bezárásáról már lehetett tudni, ilyen a Városi Uszoda, a Júlia Fürdő és a Fürdőház. Az uszoda esetében a távhődíjak évi bruttó 36 millió forintról bruttó 431 millió forintra növekedne a korábbi felhasználás esetén. Az Aquarius Élményfürdő 2023. január 9-től működését határozatlan időre szünetelteti, a gyógyászati részleg a tervek szerint változatlanul tovább üzemel. A Continental Aréna november elsejétől szünetelteti működését, a már lekötött időponttal rendelkező rendezvényeket abban az esetben tartják meg, ha a rendezvény szervezője a közüzemi költségek teljes megtérítését vállalja. Az Atlétikai Centrum a korszerű fűtési rendszere miatt nyitva marad, így a sportszakmai munkának itt biztosítanak helyszínt, valamint a Bencs László Szakképző Iskola és a Bem József Általános Iskola tornatermeiben. A Móricz Zsigmond Színház december 16-tól bezár, a Bencs Villa december elsejétől. A Nyíregyházi Állatpark november 7-től csökkentett nyitvatartás mellett, naponta 10 és 15 óra között várja majd a látogatókat. Az Ózoon Hotel és a Pangea Hotel november 7-től nem fogad vendégeket, a Hotel Dzsungel marad nyitva a turisták előtt. Zajlik a közvilágítási rendszer auditja, viszont a közlekedési csomópontok és a gyalogátkelőhelyek folyamatosan ki lesznek világítva, a működő világítótestek számának csökkentésével tervezi az önkormányzat a megtakarítást elérni. Az egyébként is felújítás alatt álló Jósa András Múzeum is zár november elsejétől, a Sóstói Múzeumfalu az éves munkatervének megfelelően november 15-től bezár, a dolgozók munkavégzésének helyszíne a Kállay Gyűjtemény lesz. Szintén bezár a Váci Mihály Kulturális Központ főépülete és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Szabadság téri épülete is. A könyvkiadó automatán keresztül a kölcsönzés folyamatosan biztosítva lesz. A kulturális intézmények távhődíja egy évre vetítve 83 millió forintról, változatlan hőfogyasztás mellett 830 millió forintra emelkedne.

 

Az alábbi intézmények zárnak be határozatlan időre:

INTÉZMÉNY NEVE NYITVA TARTÁS FELFÜGGESZTÉSE
EISMANN Városi Uszoda 2022. október 6. napjától
CONTITENTÁL Aréna 2022. november 1. napjától részlegesen
Atlétikai Centrum Nyitva
Móricz Zsigmond Színház 2022. december 16. napjától
Bencs Villa 2022. december 1. napjától
Júlia Fürdő 2022. október 9. napjától
Fürdőház 2022. október 9. napjától
AQUARIUS Élményfürdő 2023. január 9. napjától
Szindbád 2022. november 1. napjától
Jégpálya 2023. január 1. napjától várhatóan
Nyíregyházi Állatpark 2022. november 1. napjától rövidített nyitva tartás 10:00-tól 15:00-ig
Ózoon Hotel és a Pangea Hotel 2022. november 7. napjától zárva
Hotel Dzsungel Nyitva

 

Pál Gyula Terem Nyitva
Kertvárosi Közösségi Ház Nyitva
Mandabokori Művelődési Ház 2022. november 1. napjától
Vajdabokori Művelődési Ház 2022. november 1. napjától
Butykai Közösségi Ház 2022. november 1. napjától
Jósavárosi Művelődési Ház 2022. november 1. napjától
Váci Mihály Kulturális Központ Főépülete 2022. november 1. napjától
Nagyszállási Közösségi Ház 2022. november 1. napjától
Kistelekiszőlői Művelődési Ház 2022. november 1. napjától
Alvégesi Művelődési Ház Nyitva
Kölyökvár 2022. november 1. napjától
Városmajori Közösségi Ház 2022. november 1. napjától
Borbányai Művelődési Ház Nyitva
Városi Galéria 2022. november 1. napjától
Jósa András Múzeum 2022. november 1. napjától
Sóstói Múzeumfalu 2022. november 15. napjától
Pálinkaház 2022. november 1. napjától
Kállay Gyűjtemény Nyitva
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2022. november 1. napjától
Vécsey utcai fiókkönyvtár Nyitva
Örökösföldi fiókkönyvtár 2022. november 1. napjától