Anatómiai kiállítás Szegeden

A művészeti anatómia történetéről nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban

Helyi hírek Kultúra Ország

A Somogyi-könyvtár gyűjteményének régi és ritka orvostudományi köteteiből, anatómiai atlaszaiból, művészeti szakkönyvtárának látványos darabjaiból, a művészeti anatómia történetéről és hatásáról nyílt kiállítás pénteken Szegeden a Somogyi-könyvtárban.

A kiállítás célja rámutatni arra, hogy az emberi testtel foglakozó munkáknál a tudományos tartalom mellett hogyan változtak, illetve milyen szerepet kaptak és kapnak a művészi ábrázolások, illusztrációk mind a mai napig.

Az európai képzőművészetben a reneszánsz idején erősödött meg a valósághű ábrázolás igénye. Az emberábrázolásban ehhez anatómiai kutatásokra volt szükség. Leonardo da Vinci ilyen irányú munkája a legismertebb e téren: tanulmányrajzok sorában örökítette meg boncolásai eredményeit. Az igény azonban már jóval korábban felmerült.

Egyiptomban egységes kánonrendszert dolgoztak ki, amely meghatározta a tárgyak és az emberi test ábrázolásának módját is. A formák egymáshoz való viszonyát, méretét egy négyzethálós rendszerben rögzítették.

Az emberi test részleteinek megjelenítése precíz, ami alapos anatómiai ismeretekről tesz tanúbizonyságot.

A hellenizmus korában (kr. e. 1. század) tökéletesedett az emberábrázolás: évszázadokon keresztül példaként szolgált. Már megjelent a személyes jegyek kidomborítása. Az emberi test anatómiai pontosságú megjelenítését többek között a magas szintű orvoslás tette lehetővé.

Galénosz, kr. e. 1. században élt orvos megfigyelései, amelyeket évszázadokon át érvényesnek tekintettek, fontos mérföldkövet jelentettek az anatómia terén. Saját írásai fennmaradtak. Lehetséges, hogy embert is boncolt.

Ezekben a művekben azonban illusztráció csak elvétve volt; Arisztotelész említi, hogy diagramokat tett két művébe. A képet nem tartották fontosnak, sőt. Id. Plinius, aki botanikai könyvet írt, említette, hogy nem illusztrálja művét, mert a szöveg pontosabb a képnél.

A Somogyi-könytárban azonban bőven van illusztráció, művészi ábrázolás, a tárlat olyan orvosok, filozófusok életművével foglalkozik, mint a pergamoni Galénoszként emlegetett Aelius Galenus, aki tanulmányozta többek között a személyes higiénia, a jó erőnlét, megfelelő étkezés, s egyáltalán a megelőzés témaköreit.

A tárlaton a Somogyi-könyvtár tulajdonában lévő Vesalius: De humani corporis fabrica. című, az emberi test felépítéséről szóló kötetet is bemutatják, amely Jan Calcar részletes és művészi színvonalú fametszetű illusztrációiról vált ismertté.

Fotók: Frank Yvette