Tanártüntetés a Ságvárinál

Szegeden A walesi bárdokat szavalták, Budapesten élőláncot alkottak a tanárok

Gazdaság Helyi hírek Kultúra Ország

A meghirdetett országos sztrájk napján, szegedi oktatási intézmények közös akciót szerveztek, reggeltől délig szavalták a tanárok a különböző iskolák előtt Arany János A walesi bárdok című balladáját.

– Sok hangon, sokféle oktatási intézményben fog megszólalni Arany halhatatlan műve, amellyel azt szimbolizáljuk, hogy a jövőben is közösen vagyunk készek áldozatot hozni a céljainkért. Mindannyian feketében leszünk, mert egy pillanatra sem felejthetjük el, hogy a Kölcsey-gimnáziumból méltatlanul kirúgott kollégáinkat még mindig nem helyezték vissza állásukba – idézte az akciót ismertetők közleményét az önkormányzati oldal, a szeged.hu.

A ballada felolvasása előtt aktuális követeléseiket is elmondták a tanárok, amiknek azonnali megoldását sürgetik. A portál információink szerint Szegeden ma az alábbi időpontokban és helyszíneken olvasták fel az iskolák előtt A walesi bárdok balladát:

7:25 Szegedi Arany János Általános Iskola tanárai,
7:30 a Gábor Dénes-technikum oktatói, tanulói
8:45 a Szegedi Gregor József Általános Iskola tanárai,
8:47 a Deák Ferenc Gimnázium előtt a Deák-gimnázium, a Krúdy-szakképző iskola és a Gedói általános iskola tanárai
9:00 a Tömörkény-gimnázium tanárai,
9:00 Egyetemi hallgatók a BTK Göncz Árpád sétányon a Café Radnótinál,
9:25 Eötvös-gimnázium tanárai,
9:45 Madách általános iskola tanárai,
11:35 a Rókusi Általános Iskola tanárai,
12:00 Ságvári-gimnázium és általános iskola tanárai.

A városi portál több helyszínről is tudósított, hasonlóképpen, mint a szegeder.hu oldal. Ezeket “összefésülve biztosan állítható, hogy a legtöbb helyen megtörtént a követelések felolvasása és elszavalták a verset, bár a Gregornál ez kicsit csonkára, felemásra sikeredett. Úgy értesültünk, hogy az Egyetemi hallgatók akciója elmaradt a BTK Göncz Árpád sétányon.

Portálunk a ságváris tanárokat nézte is hallgatta meg. Hivatalos nevén az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola a nevelőtestületének tagjai délben álltak ki a Tisza Lajos körútra, ahol felolvasták követeléseiket, majd elszavalták Arany János A walesi bárdok című versének utolsó néhány versszakát. A képeket megnézheti galériánkban.

Tanárok tüntetése Budapesten
Tanárok élőlánca Budapesten. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Budapesten is zajlottak az események, élőláncot alakítottak diákok, szülők, pedagógusok és támogatóik az Egységes Diákfont kezdeményezésére. Az egyre terebélyesedő tömeg már nemcsak az oktatás ügye mellett áll ki, hanem az egészségügyért, a szociális szféráért és minden társadalmi csoportért, amelyet ez a kormány cserben hagyott. Az élőlánc a Margit híd – Nyugati tér – Király utca – Blaha Lujza tér – Üllői út – Petőfi híd – Móricz Zsigmond körtér – Villányi út (Alsóhegy utca) – Margit híd (budai hídfő) útvonalon jött létre. Ezzel egy időben a Margit hidat fellobogózták a pedagógusok melletti kiállás jelképeivel, a PDSZ és a PSZ zászlóival, valamint a mozgalom jelképévé vált, körbe zárt felkiáltó jelet ábrázoló lobogókkal.

Fotók: Frank Yvette