1956 szegedi megemlékezés

Méltón emlékezett Szeged 1956 hőseire

Helyi hírek Ország

Térzenével és zászlófelvonással kezdődött az 1956-os megemlékezés Szegeden a Széchenyi téren, majd irodalmi műsorral és beszédekkel folytatódott a Rákóczi téren, a Nagy Imre szobrához.

– Mi október 23-án nemcsak a pesti forradalom kitörését ünnepeljük, hanem a szegedi egyetemisták bátorságát is. Sokan sokszor elmondták már, hogy a forradalom lángja Szegeden kapott szikrát. És ez egyáltalán nem túlzás. A szegedi fiatalok bátorságából merítettek erőt szerte az országban és szegedi mintára alakultak meg az egyetemisták szervezetei Sopronban, Pécsen, Miskolcon és Budapesten is – kezdte ünnepi beszédét Kovács Tamás.

A gazdasági alpolgármester kiemelte, a fiatalok 66 évvel ezelőtti követelési ma is aktuálisak. Az első pont így szólt: Vonják vissza az orosz csapatokat! Azt kiáltozták, „ruszkik, haza!”

Mi is azt követeljük, Putyin csapatai hagyják el Ukrajnát, legyen újra béke a szomszédunkban!

– Hatvanhat éve azt követelték, hogy szakemberek bevonásával szervezzék át a gazdasági életet a nép létérdekei alapján! Hát erre ma is nagy szükség volna rá, a kormány végre a magyar emberek érdekét képviselje önös hatalmi érdekeivel szemben. Ne velünk fizettessék meg az elmúlt évek elhibázott gazdaságpolitikáját. Tartsák be a választási ígéreteiket! Védjék meg az embereket a brutális drágulástól, az inflációtól! A tél beálltával senkinek se kelljen otthon a sötétben fagyoskodnia! Mindenkinek jusson legalább annyi, hogy gondoskodhasson gyermekéről és családjáról! – mondta egyebek között Kovács Tamás.

“Hatvanhat éve még közösen küzdöttünk a lengyelekkel a szovjet elnyomással szemben. Ma Magyarország elvesztette a szomszédai támogatását. Egyedül maradt a kormány Putyin barátságával. A keleti nyitás eredménye az lett, hogy a nyugati kapu lassan bezárul. Nemcsak békét kell követelni, hanem fel kell vállalni a szolidaritást Ukrajnával! És együtt kell működnünk Európával!”

A fiatalok azt is követelték 1956-ban, hogy október 27-én üljön össze egy országos diákkonferencia.

– Mi is ezt szeretnénk. Hogy az életben először üljön össze a kormány képviselője a tanárokkal, a pedagógusokkal, a diákokkal és valós, érdemi, nyilvános tárgyalásokat folytassanak. Ne fenyegessék, meg rúgják ki az embereket, akiken egy ország jövője múlik, adjanak végre tisztességes fizetést, valódi megbecsülést és kapja vissza a szakma a szabadságát – hangsúlyozta a gazdasági alpolgármester.

“Szeged most is a szabadság városa, ahogy hatvanhat évvel ezelőtt is volt …  szegedi fiatalok szikrája gyújtotta lángra az októberi forradalmat. Innen vitték tovább a szabadság tűzét szerte az országba. Városunk most is egy égő fáklya az egyre nagyobb sötétségben. És minél nagyobb a sötétség, annál nagyobb szükség lesz rá, hogy összetartsunk és összefogjunk. Ez ’56 üzenete, amihez mindenáron hűek maradunk.”

A Szegedi Nemzeti Színház színművészeinek műsora után koszorúzták meg Nagy Imre szobrát:

Szeged nevében Kovács Tamás gazdasági alpolgármester, Martonosi Éva jegyző és Szabó Sándor Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője,
a Szegedi Tudományegyetem nevében Széll Márta stratégiai rektorhelyettes,
a Csongrád-Csanád Megyeri Rendőr-főkapitányág és a Szegedi Rendőr-főkapitányság nevében Szenti Szabolcs alezredes kapitányságvezető és a Szegedi Hivatásos Tűzoltóság Parancsnoksága nevében Galiba Gábor parancsnok,
a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Központ nevében Hári Szilveszter László alezredes
Románia Főkonzulátusa nevében Daniel Banu

koszorúzott, majd következtek a pártok és civil szervezetek képviselői.

Fotók: Frank Yvette

 A teljes közvetítést a városi televízió oldalán nézheti vissza.