Varga Zoltán és Dobrev Klára

20 százalékra mérték a DK-t a biztos szavazók körében, a debreceni alakulatban is nagy az öröm

Helyi hírek Ország

Az IDEA Intézet 2022. szeptember 29. és október 9. között készített reprezentatív adatfelvétele azt mutatja, hogy tovább folytatódik a Fidesz lassú támogatottsági eróziója, és a DK támogatottságának lassú növekedése – derül ki friss felmérésükből.

Az intézet kutatása arra jutott, hogy a Fidesz támogatottsága a teljes népesség vonatkozásában újabb két százalékponttal csökkent, így a 2022. áprilisi választási eredményhez képest 6 százalékponttal alacsonyabb a támogatottsága.

A Demokratikus Koalíció viszont a teljes népességben a választások előtti támogatottsági szintre erősödött (12 százalék), a biztos szavazó pártot választók körében pedig egy lélektani határhoz érkezett: támogatottsága 20 százalékpontra emelkedett – olvashatóaz IDEA Intézet honlapján.

A Mi Hazánk Mozgalmat a teljes népesség 7%-a, a Momentumot 4%-a, a Jobbikot 3 százaléka, míg az MSZP-t 1%-a támogatja.

Pártpreferenciák IDEA Intézet
Grafika: IDEA Intézet

Nem hagyhatta ezt szó nélkül a Fidesz várható bukását rendre hangoztató Varga Zoltán debreceni DK-s országgyűlési képviselő sem, aki ezt üzente Facebook-oldalán:

Soha nem mértek még minket ilyen erősnek. Itt a bizonyíték: Magyarországnak szüksége volt a kormányzóképes alternatívára, Dobrev
Klára árnyékkormányára! Köszönjük a bizalmat, dolgozunk tovább az Európai Magyarországért!


Az intézet összegzésében rámutat, akormánypárthoz a választási kampány időszakában csatlakozó ún. peremszavazók eltűntek, és felduzzasztották a pártoktól távolságot tartó, ismeretlen preferenciájúak táborát. A párt törzsszavazóit ezidáig ezek a mozgások nem érintették, a veszteségek nem voltak politikailag fájdalmasak.

A 30 százalékos teljes népességen belüli mérési eredmény azonban

figyelmeztető jellegű lehet a Fidesz számára, mert innentől kezdve minden egyes százalékpontyi csökkenés már érzékeny veszteséget jelenthet. Ezzel párhuzamosan az ellenzéki szavazótábor is lassan elkezdett ébredezni, de túlzás lenne gyökeres átalakulásról, a szavazói koncentráció egyirányú mozgásáról beszélni

– írják az elemzésben.

Fotó: Facebook/Varga Zoltán

Kiebrudalná Kósa Lajost a debreceni politikából – interjú Varga Zoltán DK-s összellenzéki képviselőjelölttel