Szalacsi Árpád

Nem árulja el a minisztérium, hogy miért váltották le Szalacsi Árpádot a Nyírerdő éléről

Helyi hírek

Éppen akkor történt vezetőváltás a Debreceni környéki erdőket is kezelő Nyírerdő Zrt. élén, amikor az állami erdészetekre váratlan extra feladatként szakadt rá a lakossági tűzifaellátás megszervezése. Az állami cég honlapján szeptember 20-án minden magyarázat nélkül cserélték le Szalacsi Árpád nevét az utódéra Hidas Tiborra. A több mint egy évtizede posztján lévő vezérigazgató leváltása körül augusztus óta teljes a hírzárlat.

A 24.hu az elmúlt hetekben többször kereste a társaság vezetőit, a felügyelő bizottság elnökét, Bajdik Pétert, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkárát, az fb tagját, Papcsák Ferenc volt fideszes országgyűlési képviselőt, majd a cég sajtósát is, de válaszok helyett mindannyian az Agrárminisztériumhoz irányították tovább a lapot. Válasz nem érkezett.

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram – 10 köbmétert adnak, de mennyiért?

Szalacsi Árpád pedig – aki tavaly még a Közszolgálatáért érdemjel arany fokozatát is megkapta Pintér Sándor belügyminisztertől – azért nem adott felvilágosítást, mert nincs rá felhatalmazása.

Több egymástól független forrás szerint a leváltás hátterében a Nyírkáta külterületén, Gólyaszálláson található ökotanya értékesítése áll. A tanyát a terményforgalmazással foglalkozó nyírségi Kurucz és Társa Kft. vette meg, és egyes pletykák szerint az is megtörténhetett, hogy a minisztériumban összekeverték előbbieket a hajdú-bihari Kurucz-csoporttal, és azt gyaníthatták, hogy a Nyírerdő vezetője az ingatlan eladásával hozzájárult a csődöt jelentő sertéskereskedő család vagyonkimentéséhez.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt