Lego gyár

Bővíti a Lego a nyíregyházi gyárát

Helyi hírek

A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden Nyíregyházán.

Menczer Tamás a játékgyártó társaság 53 milliárd forint értékű, a magyar állam által 5,85 milliárd forinttal támogatott fejlesztése kapcsán hangsúlyozta, a beruházókat és a beruházásokat támogatni kell, mert az ország csak így tudja megőrizni és megtartani versenyképességét.

A külföldi vállalatok és befektetők rendszeresen Magyarország mellett döntenek, döntésük meghozatalakor a politikai stabilitást, a kiemelkedő infrastruktúrát, a tehetséges és szorgalmas munkavállalókat, a kedvező, beruházásbarát gazdasági környezetet az energiabiztonságot egyaránt figyelembe veszik – fogalmazott az államtitkár.

Kitért arra, Dánia Magyarország 20. legjelentősebb befektetési partnere, a kormánynak pedig jelenleg három céggel, a nyíregyházi Legoval, a közeli Nyírbátorban működő Coloplasttal és a tatabányai Grundfos-szal kötött stratégiai együttműködési megállapodást.

A Lego a világon betöltött szerepét jól mutatja, hogy a cégcsoport árbevétele 2021-ben 2600 milliárd forint volt és globális szinten 25 ezer munkavállalót foglalkoztat – tette hozzá Menczer Tamás.  A nyíregyházi gyárbővítésről szólva elmondta, a beruházás során a jelenleg 160 ezer négyzetméteres üzem 72 ezer négyzetméter új építéssel bővül, ennek révén a fröccsöntő üzemegység kapacitása 50, míg a csomagolási kapacitás 25 százalékkal emelkedik.

Lego gyár
Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszél a Lego csoport épülő új gyáregységének bemutatóján Nyíregyházán 2022. szeptember 27-én. A Lego 53 milliárd forint értékű beruházását a magyar állam 5,85 milliárd forinttal támogatta. MTI/Balázs Attila

A 3100 dolgozót foglalkoztató Lego a fejlesztésnek köszönhetően legalább 250 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán. Az államtitkár rögzítette, a beruházás értékét növeli, hogy a gyár bővítése egy háború idején zajlik, majd arról beszélt, Magyarország már másfél millió menekültet fogadott be, és mindenkinek, aki az országban marad, a kormány segít munkát találni és segít a gyermekek beiskolázásában.

Carsten Rasmussen, a Lego Csoport operatív vezérigazgatója az eseményen elmondta, az idén kilencvenéves társaság 2014-ben kezdte meg működését a kezdetben 120, majd 160 ezer négyzetméter alapterületű nyíregyházi telephelyén. A termelés a tervek szerint 2023-ban indul meg az új gyáregységekben, ahol a 386 új fröccsöntő gépből álló gyártósorok mellett további raktár- és csomagolóterületeket is kialakítanak majd. Magyarországon kívül Dániában, Csehországban, Mexikóban és Kínában folyik termelés, de a tervek szerint 2025-ig további két új gyártóhelyet épít a Lego az Egyesült Államokban és Vietnamban.

Lego gyár
A Lego csoport épülő új gyáregysége Nyíregyházán 2022. szeptember 27-én. A Lego 53 milliárd forint értékű beruházását a magyar állam 5,85 milliárd forinttal támogatta. MTI/Balázs Attila

A bővítést követően további 250 munkahelyet teremt majd a Lego Nyíregyházán, így csaknem 3500-an dolgoznak majd a gyárban – erősítette meg Chresten Bruun gyárigazgató. Kovács Ferenc polgármester a város legnagyobb foglalkoztatójáról szólva hangsúlyozta, a Lego egy igazi sikersztori Nyíregyházán, de siker ez a városnak is, hiszen a világhírű cég a bővítéssel azt üzeni, hogy itt otthon érzi magát és hosszú távra tervez.

Az eseményen részt vett Szabó Tünde kormánybiztos és Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Román István kormánymegbízott és Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke is.