Balmazújváros is vészforgatókönyvön dolgozik az elszálló energiaárak miatt

Helyi hírek

Bizonytalan helyzetben indul nemcsak a tanév, a családok és intézmények is kilátástalan helyzetbe kerülhetnek. Az önkormányzatok vészforgatókönyveket készítenek, de céljuk a segítségnyújtás. A rezsicsökkentésre vonatkozó kormányzati döntések miatt kialakult helyzetről beszélt a Daru Tv-nek Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere. Akik csak a konkrétumokra kíváncsiak, tekerejenek 6:48-ig. 

A városvezető többek között arról beszélt, hogy több város önkormányzata vészfogatókönyveken dolgozik az elszálló energiaárak finanszírozhatatlansága miatt. Elsősorban arra koncentrálnak, hogy a családokban a kereső fél/felek ne essenek ki a munkából, ha az iskolákat óvodákat esetlegesen bezárják / online oktatásra térnek át. Szükség esetén az önkormányzat segít majd, hogy valaki felügyeljen a gyerekekre. Erre kidolgoztak már egy intézkedési tervet.

Mire elég a rendkívüli települési támogatás?

Az önkormányzat által fenntartott intézmények költségeiről is szó esett. Ahogy a polgármester elmondta, biztos, hogy a megemelkedett energiaárak miatt nem tudják majd fizetni a sok esetben tízszeresére emelkedett számlákat.

Az állam rendkívüli települési támogatására pályázni kell. Az egész pályázható összeg 6 milliárd forint országszerte. A településvezető szerint ez szinte semmire nem elég.

Saját emberei fordultak a balmazújvárosi polgármester ellen, Hegedüs Péter a két képviselő stílusától is elhatárolódott