Kirakóssal szítják az összetartozás érzését Hajdú-Biharban

Helyi hírek

Berekböszörmény Díszpolgára címet is átadták az Elszármazottak Találkozóján szeptember 2-án. Ezen az ünnepségen kapta meg a település a Bocskai-szablyát és ráadásként egy Hajdú-Bihar megye alakú fa kirakót, mely szándékuk szerint ugyancsak az egységet jelképezi – derült ki a megyei önkormányzat beszámolójából.

Csengeri Gyuláné Jakab Margit kapta meg Berekböszörmény Díszpolgára címet szeptember 2-án az Elszármatottak Találkozóján. A 88 éves idős hölgy 1952 és 2020 között volt az egyházközség kántora.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is gratulált a kitüntetéshez, valamint ezen a rendezvényen nyújtotta át a település számára a Bocskai-szablyát és a Hajdú-Bihar megye puzzle-t is.

A Bocskai-szablyát Szücs Viktor polgármester vette át. Ekkor még valószínűleg nem számított rá, hogy egy kirakóst is kap majd.

A szervezet által készíttetett középkori magyar szablya hiteles másolata a megyei identitást jelképezi, a hajdú-bihariak összetartozásának szimbóluma – hangsúlyozták a rendezvényen. Pajna Zoltán felidézte az ereklye történelmi hátterét, hiszen Bocskai István fejedelem győztes szabadságharcával lezárt egy tizenötéves háborút, személye mai napig példaként szolgál.

De kapott.

A fa fémjelezi a…?

A fából készült kirakó pedig az egységet fémjelzi – olvasható a nem mindennapi képzettársítás a beszámolóban. A kirakónak üzenete is van az önkormányzat szerint: minden település fontos, hiszen mindegyik szerves része a hajdú-bihari egységnek. Érdemes ezt az eszünkbe vésni, biztos sokat olvassuk még. (a szerk.)

Fotók: hbmo

 

Sárándnak is lett megyei identitása – meghozták a Bocskai-szablyát

Öröm! Tiszagyulaházára is megérkezett a Bocskai-szablya