Csekkbefizetés

Nem a hajdúvidi iskola az egyetlen: kisvállalkozások zárnak be, intézmények mondják be az unalmast a rezsinövelés miatt

Helyi hírek

Mint arról beszámoltunk, szeptember 1-jén nem nyitott ki az általános iskola Hajdúviden a magas energiaárak miatt. Hasonló esetekről országszerte olvashatunk a médiában.

Egy szegedi pizzéria 2,3 millió forintos havi számlát kapott

“Az eddigi 250-300.000 forintos gázszámlánk mostantól ~2.300.000 forint lesz!”

– írta a szegedi Pizza Monkey, mellékelve a cég augusztus közepén kiállított gázszámláját. A kép alapján péntekig kellene befizetni a pénzt, de ez nyilván nem fog megtörténni, a vállalkozásnak be kell zárni.

Érsekcsanád polgármestere: ilyen rezsiszámlák mellett be kell zárni az óvodát és a bölcsődét

“Az óvodafűtés és gyermekétkezés fenntarthatatlan, hisz csak a fűtés drágulása annyi lesz, mint az összes adóbevételünk. Itt napról napra keressük a megoldást, mert jó lenne nem bezárni az óvodát és a bölcsődét”

– írta Facebook-oldalán Felső Róbert, a Bács-Kiskun megyei Érsekcsanád polgármestere.

Sokan a vártnál is jóval magasabbak a számlákat kapnak

A 444.hu arra kérte olvasóit, hogy küldjék el az első, már augusztusi fogyasztásra is vonatkozó gáz- és villanyszámláikat.

A kormány eddig sem kommunikálta egészen egyértelműen, hogy hogyan működik majd az, hogy az “átlagfogyasztás” felett vezeti be a piaci árat a fogyasztóknak, vagyis havi 210 kW/h áram és 144 köbméter gázfogyasztás után jönne a piaci ár. Ehhez képest a beküldött számlákon már kevesebb mint 20 köbméter gázfogyasztásnál versenypiaci áron számolt a szolgáltató.

A 444.hu olvasója utolérte az MVM ügyfélszolgálatot, és nagyon érdekes magarázatot kaptak arra, hogy miért kellett kis fogyasztásra is piaci árat fizetniük.

Úgy tűnik, hogy a trükk a súlyozási kulcsban rejlik. Egy szorzó szerint számolják ki a gázárat, attól függően, hogy a szolgáltatóval évekkel ezelőtt kötött szerződésekben mit jelöltek meg, mire használják a gázt: fűtésre, vízmelegítésre, főzésre, vagy vegyesen. Így ha valaki augusztusban csak a fürdővíz melegítésére használt pár köbméter gázt, de a szerződése szerint csak fűtésre van nála beállítva a szerződése, akkor a melegvízért többek kell fizetni.

Olvasónknak az ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy a súlyozási kulcs fontosságáról, megfelelő idő hiányában sajnos nem tudták tájékoztatni a sajtót és a lakosságot

– írja a portál.

A jelleggörbe fontosságáról viszont részletesen lehet olvasni az MVM oldalán, ami ezek szerint kevesebbet számít. Eddig, a rezsicsökkentett ár mellett nem is volt igazán fontos ez a szorzó, pár fillérrel befolyásolta csak az árat.

Az ügyfélszolgálatos azt javasolta, álljon át átalányfizetésre, azzal jobban jár. Egy másik olvasónkat azzal próbálta nyugtatni az ügyfélszolgálatos, hogy legkésőbb 2023 augusztusi végelszámolásnál korrigálják a tévedéseket.