A Nyíregyházi Sóstógyógyfürdő is áldozata lehet a fürdőbezárási hullámnak

Helyi hírek

Az energiaárak emelkedése is kihat a fürdők működtetésére. Ott ahol a vendégszám is visszaesett, azokat a fürdőket könnyen elképzelhető, hogy ideiglenesen ősztől tavaszig bezárják.


“Olyan népszerű helyekre is lakat kerülhet ideiglenesen, mint a hévízi, a harkányi, a hajdúszoboszlói vagy a gyulai fürdő”

– nyilatkozta Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke az infostartnak.

A fürdők üzemeltetése az idei évre közel 30 százalékkal drágult. Ezt jelentős részben a 260 százalékkal drágult energiaár “fűti”, és azzal számolnak, nem lesz megállás, ráadásul a villamosenergia ára várakozásaik szerint a földgázéhoz fog idomulni. A problémát tetézi, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása óta a keletről érkező turisták száma is megcsappant, így a koronavírus járvány ideje alatt veszteséget felhalmozott fürdők bevétele nem képes fedezni a már korábban felhalmozott veszteséget.

“Azok szenvednek majd leginkább, amely fürdőhelyeket a Kisfaludy Turisztikai Programban jelentős pénzből felújították. Kollégákkal való egyeztetés után úgy látjuk, veszélyben van Hévíz, Bük, Sárvár, Debrecen, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza, Harkány, és Gyula, hogy csak a legnagyobbakat említsem, de nyilván mindenhol gőzerővel azon dolgoznak, hogy a folyamatos működés feltételeit biztosítsák” – mondta Kántás Zoltán

Ha esetleg nem is zárnak be könnyen elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatásokat megvonnak, például a szaunázást vagy bizonyos élményelemeket leállítanak, korlátoznak a fürdőkben. Ez egy ördögi kör, mert ha sorvad a fürdők színvonala, az felbecsülhetetlen károkat okoz a turizmus egészének is, amit a következő években nem biztos, hogy már képesek lesznek kigazdálkodni a fürdők.

A bezárások várhatóan átmenetiek lesznek.