Átadták a Debreceni Német Általános Iskolát

Helyi hírek

Befejeződött az épület kialakítása, szeptemberben el is indul az első osztály a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja fenntartásában működő intézményben. Az iskolában német és magyar anyanyelvű gyerekeket is várnak – hangzott el 2022. augusztus 26-án a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A Sinai Miklós utca 4. alatti, egykor a szemközti Vénkerti Általános Iskola részeként működő épület felújításával és átalakításával jött létre a Debreceni Német Általános Iskola. Az épület felújítása mintegy 1 milliárd forintból valósult meg a BMSK Zrt. beruházásában. Az intézmény alapításának ötletével Debrecen önkormányzata kereste meg a bajai székhelyű Magyarországi Németek Általános Művelődési Központját.

„A BMW és más német vállalatok érkezése egyértelműen szükségessé teszi azt, hogy a városban tartósan vagy átmenetileg letelepedő, családjukkal érkező vállalati alkalmazottak, cégvezetők gyermekei az oktatás területén is magas színvonalú lehetőséghez jussanak”

– fogalmazott Papp László az épület átadása kapcsán tartott tájékoztatón. A városvezető hozzátette: az a cél, hogy erősítsék a kapcsolatot az új iskola és a közeli Dózsa György Általános Iskola között, amely pedig az egyetlen német-magyar kéttannyelvű képzést nyújtja a városban.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy Debrecenben több évszázados hagyománya van a németországi kapcsolatoknak.

„Amikor Debrecen a reformáció útjára lépett, akkor a református kollégium diákjai a peregrináció részeként rendszeresen és hosszú időt töltöttek el német nyelvterületen. Tehát a német nyelvtudás közkincs volt a városban”

– hangsúlyozta a képviselő.