Szabó Bálit szegedi képviselő gazdatüntetés

Valamit azért tud Szabó Bálint, a gazdatüntetés főszervezője

Gazdaság Helyi hírek Ország Rendőrség

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen újságíró, aki azzal tölti szombat délelőttjét, hogy negyedóránként ránéz a szegedi önkormányzati képviselő, az országos gazdatüntetést szervező Szabó Bálint Facebook oldalára. Reggel 8 órakor mindenesetre arra kérte a gazdákat, még ne induljanak el traktoraikkal.

Nem vagyok igazságosztó, nem én adom a jó ellenzéki, rossz ellenzéki, igazi tüntetés kamu tüntetés pecséteket. De néhány kérdést a szombati gazdatüntetés előtt fel kell tennünk. Olyanokat, amelyeket a magyar média képviselőinek kellett volna feltenni a gazdatüntetés szervezőjének – írta közösségi oldalán Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

– Reális-e az, hogy semmiből, mindenfajta szervezeti háttér nélkül 1800 traktor fog eljönni Budapestre tüntetni, és emellett még 100 helyen lesz demonstráció az országban, ahogy a szervező állítja?

– Emlékszünk az elmúlt 30 év bármely pontjára, ahol egyszerre 100 helyen tüntettek volna, miért nem tudjuk mik ezek a vidéki helyszínek?

– 2006 forró őszén a betiltott gazdatüntetésére 600 traktor és 5000 ember jött volna, reális, hogy lényegesen kevesebb erőforrásból, országos gazdaszervezet, országos párt nélkül, most háromszor ennyi traktor jön Budapestre?

– Az elmúlt hetekben és napokban, miért nem látunk egyetlen fotót, támogató videót, bármilyen megjelenést azokról a gazdákról, akik elvileg holnap Budapestre jönnek?

– Miért nem tudjuk kik ők, milyen háttérrel, hogyan szerveződnek, egyáltalán milyen gazdálkodókról van szó?

– Tényleg komolyan vehető az a Szabó Bálint, akinek elrablós cipőfűzővel kikötős sztorija, az anno MSZP-s vas megyei tagbelépési botránya, Botka László ellen elveszített perei, és jó fideszes kapcsolatait egyáltalán nem feszegeti senki. A gyanús ügyekből érkező embert, fel kell kenni hiteles vezetőnek csak azért, mert Orbán ellen tüntet?

Jámbor András péntek délelőtti posztja végén azt kérte mindenkitől, ne lásson bele többet ebbe a szombati eseménybe egyszerű tüntetésnél. A média képviselőtől meg azt, segítsék az embereket a tájékozódásban.

Az utóbbi nem is olyan könnyű, és erősen pártállásfüggő. – Nem meglepő, inkább jellemző, hogy az augusztus 20-ára gazdatüntetést szervező Szabó Bálint egy többszörösen bukott baloldali politikus, akinek cége a hírek szerint tíz százalékért cserébe ajánlott fel közvetítő szerepet gazdáknak, hogy állami támogatáshoz jussanak – közelíti meg az ügyet a kormánypárti sajtó.

Az már unalomig ismert, hogy politikai karrierje 2002-ben kezdődött, fideszesként indult Csepreg polgármesteri székéért, de miután ez nem jött össze, „átnyergelt” az MSZP-be. Állítólag pénzért toborzott új tagokat a pártba, amiért ki is zárták 2004-ben.

Rágalmazásért beperelte az őt meggyanúsítókat; állítása szerint az egyik tárgyalás után többen megtámadták, megverték és megerőszakolták.

Ezután Szegedre költözött, követeléskezelő céget alapított, jelenleg is önkormányzati képviselő – és boldogítja Botka László polgármestert, aki józan humorral és megértéssel kezeli. – Az elmúlt nyolc évben heti rendszerességgel, összesen legalább 150 ‘leleplező’ sajtótájékoztatón beszélt hazugságokat rólam! Mindig bepereltem és nyertem ellene! Nem tűrhetjük, hogy egy gyógykezelésre szoruló ember Szeged rossz hírét keltse!” – írta a posztban Botka László.

Valamit azért tud, és ezt a Szeviép-ügy is bizonyítja. Jó érzékkel megtalálta a követeléseikre már keresztet vető, ki nem fizetett károsultakat és erős politikai hátszéllel – Lázár János is melléállt – rengeteg pénzt „járt ki” nekik. Cégével az M43-as autópálya építésében közreműködő, pórul járt Szeviép-alvállalkozókat képviselte.

Szerintem az ügy nem volt benne sem értékre, sem nagyságra az első 10-15-ben Magyarországon, mégis kiemelték a rendszerből, és rendkívüli elbírálást kapott. A sajtó kormányközeli része meg hosszú évek óta írja, hogy Botka László emberei, meg hogy a szegedi önkormányzat udvari beszállítója volt a cég, lényeg hogy támadják a szocialista – és kimozdíthatatlan – polgármestert. Az ügy nagyon régóta húzódik.

Nagy port vert, amikor fél napig eltűnt személyként kereste a rendőrség Szabó Bálintot – éppen amikor leleplező sajtótájékoztatót tartott volna a helyi önkormányzat “botrányos ügyeiről”. Szerinte elrabolták, a makói tanyavilágban, cipőfűzőjével egy villanyoszlophoz kötözve, szinte minden ruhájától megfosztva, egy égő szalmabálán tért magához. Állítása szerint több mint 40 kilométert gyalogolt támadói kíséretében, mielőtt megkötözték.

Az elmúlt nyolc évben heti rendszerességgel, összesen legalább 150 ‘leleplező’ sajtótájékoztatón beszélt hazugságokat rólam. Mindig bepereltem és nyertem ellene. Nem tűrhetjük, hogy egy gyógykezelésre szoruló ember Szeged rossz hírét keltse!

– írta közösségi oldalán Botka László polgármester az ügy kapcsán.

Valamit azért tud. Jutalékért próbálhatta meg érvényesíteni a víziszárnyas-tenyésztők követelését Szabó Bálint, aki közös tiltakozásra hívta a termelőket idén februárban. A Mélykúton tartott tüntetés olyan szempontból azért eredményesnek bizonyult, hogy Nagy István agrárminiszter csapot, papot otthagyva, azaz amerikai útját megszakítva hazautazott, hogy „tárgyalóasztalhoz ülhessen kollégáival és a víziszárnyas tenyésztőkkel”. A tiltakozókat rövid úton biztosította arról, hogy a kormány 1,9 milliárd forintot elkülönített a nekik járó agrártámogatások kifizetésére. Nem tudni, mennyivel később lett volna pénz Szabó Bálint nélkül, ha lett volna egyáltalán…

Az már csak hab a tortán, hogy egy erősen megkérdőjelezhető, némileg botrányos közgyűlésen nem sokkal később a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnökévé választották Szabó Bálintot…

A szegedi képviselő számos megdöbbentő akcióval állt elő az évek alatt. 2020 tavaszán például keresztbe állt kocsijával az egyik szegedi kereszteződésben, állítása szerint azért, hogy a járvány elleni védekezés érdekében leállítsa a helyi tömegközlekedést. Vádat is emelt ellene az ügyészség az Anna-kúti „parkolásért”, közel két órán át bénította meg a villamosközlekedést. Ez simán kimerítheti a közérdekű üzem működésének megzavarásának bűntettét.

Vádiratában az ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Valamit azért tud. Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken reggel posztolt arról a Facebookon, hogy csatlakoznak az országos gazdatüntetéshez. – Augusztus 20-án, találkozunk 18 órakor a Dózsa és az Andrássy sarkán. Keresd a sárga zászlót – írták. Nem véletlen, hogy a posztot Szabó Bálint is megosztotta – számomra eddig talán a pedagógusok “becsatlakozása” a legmeglepőbb csavar az ügyben…

Valamit azért tud Szabó Bálint. A teljes magyar sajtó csüng a közösségi oldalán, ahol legutoljára szombat reggel 8 óra körül jelentkezett be élő videóval a Parlament mellől. – Az országos gazdademonstrációra készülünk, de arra kérünk minden gazdát, aki traktorral indulna neki, várjon, amíg hivatalosan bejelentik, hogy elmarad a tűzijáték – üzente a demonstráció szervezője. Szabó Bálint szerint erre azért van szükség, mert egyetlen követelésükből sem engednek, így abból sem, hogy a pesti alsó rakpartot foglalják el. Az esemény Facebook-oldalán a kicsivel több mint 800 ember jelezte részvételét.

Mint ismert, a rendőrség többször is elutasította a főszervező területfoglalási engedélykérelmét, mert a rakpartot az augusztus 20-i tűzijáték miatt már lefoglalták. A rendőrség pénteken ismét megtiltotta, hogy augusztus 20-ától traktorokkal foglalják el többek között a fővárosi ünnepi helyszíneket, rakpartokat és a Duna-hidakat. Felhívták a figyelmet, hogy a jogsértések elkövetőivel szemben törvényesen, arányosan és határozottan fel fognak lépni.

A rendőrök intézkedni fognak azokkal szemben, akik a közlekedési szabályokat megsértve érkeznek a gyűlésre, tartózkodnak annak helyszínén, vagy távoznak onnan.

Szombaton 11 óra után, az írás élesítése előtt próbáltam fotót találni a világhálón, az ország legtávolabbi pontján már indulásra várakozva kellene álldogálniuk a traktoroknak. Nem sikerült…

Frissítés:

Miután lefújták a tűzijátékot a fővárosban, Szabó Bálint Budapestre hívta a tüntető traktorosokat. A hvg.hu szombat délután elérte telefonon a főszervezőt, aki kiemelte arra várnak, hogy a rakpartokról „eltakarítsák a tűzijáték romjait”, amint ezzel végeznek az illetékes hatóságok, levonulnak oda. Azt azonban nem tudni, Szabó mire gondolt pontosan, amikor romeltakarításról beszélt, hiszen a tűzijátékot nem lefújták, hanem egy héttel elhalasztották. – Vagyis a már napok óta kint levő rakétákat minden valószínűség szerint nem fogják összeszedni és elszállítani – jegyezte meg a portál.

Az mi jegyezzük meg, hogy szombat délután 4 órakor a világhálón még mindig nem találni egyetlen fotót sem arról, hogy legalább több mint egy traktor elindult volna Budapestre. Ettől persze még elindulhattak…

Kovács András