Botka László Szeged polgármestere

Részlet egy el nem hangzott ünnepi beszédből

Gazdaság Helyi hírek Kultúra

A viharos időjárás miatt, a biztonság érdekében a városi ünnepség délelőtti programjait le kellett mondanunk. A tervezett ünnepi köszöntő egy részletét közöségi oldalán osztotta meg Botka László polgármester.


„Vissza kell térni arra az ösvényre, amelyet nagy királyunk, Szent István több mint 1000 éve jelölt ki számunkra. Kelet helyett végre újra nyugatra kellene tekinteni. Nem szabad olyanokkal szövetkezni, akiktől ma István király óva intene bennünket. És nem lehet éppen azok ellen háborút hirdetni, akiknek hazánk biztonságát, fejlődését köszönhetjük, és akiken Magyarország jövője, sikere múlik.

Történelmi időket élünk, történelmi kihívásokkal, de mi itt Szegeden már többször bebizonyítottuk, hogy a legnagyobb veszélyeket, nehézségeket is le tudjuk együtt küzdeni. Sőt! Minél nagyobb a kihívás, mi annál erősebben jövünk ki végül belőle.

Az elmúlt 1000 évben volt időnk megtapasztalni, hogy mi az, ami sikerre vezet, és mi az, ami nem. Ezen az úton Szent István indította el a nemzetünket, és meggyőződésem, hogy ma is az ő intő szavaira kell hagyatkoznunk, ha megoldásokat akarunk találni az előttünk sorakozó bajokra és problémákra.

Ahogy István király tette, mi is a tudásban, a tehetségben hiszünk. Sosem azt nézzük, ki merről érkezett hozzánk, hanem azt, mivel járul hozzá városuk, közösségünk fejlődéséhez. Szeged elmúlt évtizedekben elért sikerei is ennek köszönhetőek. Mi nem a politikai hovatartozás szerint ítéljük meg egymást, hanem a befektetett munka alapján. Városunkban tehetséges magyar és külföldi fiatalok ezrei érkeznek évről évre, és mi szívesen, örömmel fogadjuk őket, és hálásak vagyunk érte, ha tehetségüket itt bontakoztatják ki. Megbecsüljük őket, ha itt maradnak, de megköszönjük azt is, ha messze viszik városunk jó hírét.

István király a keresztény értékek fontosságára tanította a magyarokat. A szolidaritásra, az elesettek támogatására hívta fel övéit. Erre most, a válságok korában nagyobb szükség van, mint valaha. Szeged éppen ezért hozta létre az egész országban egyedülálló szociális védőrendszerét. Olyan szociális hálót építettünk, amely menedéket nyújt a kisgyerekes családoknak, a rászoruló diákoknak, a brutális inflációval és energiaáremeléssel sújtott szegedieknek is. Idén a rendkívüli helyzetre való tekintettel elhalasztjuk a tűzijátékot, és az így felszabaduló pénzből tűzifát veszünk, hogy a leginkább rászoruló családoknak segítsünk felkészülni a fűtési időszakra.

És ha ma velünk lenne első királyunk, alighanem ő is megállapítaná, hogy hazánk éghajlata erősen megváltozott a honfoglalás óta. Megoldást kell találni a Szegedet egyre inkább fenyegető szárazságra, az eltűnő évszakokra, az egyre hosszabb és forróbb nyarakra, a hirtelen lezúduló több hónapnyi csapadékra. Mi új csatornahálózatokat építünk, ezeken keresztül új víztározóba vezetjük a vizet, szigeteljük, felújítjuk épületeinket. Megújuló energiával látjuk el otthonainkat, bővítjük zöld területeinket, parkjainkat. Újrahasznosítjuk, szelektáljuk a szemetünket, komposztálunk, ha kell. A szén alapú fűtési rendszerünket geotermiával váltjuk fel. Új, biztonságos fürdőhelyet alakítunk ki a régi strand helyén a Tisza partján, napvitorlával védjük meg a belvárosban az embereket a tűző naptól.

És mindent elkövetünk annak érdekben, hogy Szeged továbbra is a magyar kultúra bástyája maradhasson. Új bölcsődéket építünk, korszerűsítjük óvodáinkat, iskoláinkat, hogy megfelelő hátteret biztosítsunk a szegedi gyerekek fejlődéséhez és tanulásához. A gyönyörűen fölújított Móra Ferenc Múzeum állandó és időszakos kiállításai tömegével csábítják ide az embereket. Minden hónapra jut egy olyan kulturális fesztiválunk, amit bármely európai főváros elirigyelhetne tőlünk. Miénk a régió legjelentősebb alternatív és szabadtéri színházi fesztiválja, a Partfürdőn hamarosan kezdetét veszi a Szegedi Ifjúsági Napok, ősszel és tavasszal is mediterrán hangulatú bornapokat tartunk a legjobb borászok felvonultatásával és gazdag kulturális programkínálattal. Támogatjuk, hogy minden városrész megtarthassa és ünnepelhesse saját szokásait, hagyományait. Mert meggyőződésünk, hogy a közös kulturális élményeknél erősebb összetartó erő aligha van.

Szükségünk is lesz újra a híres szegedi összefogásra. Mert nehéz idők várnak ránk. De tudom, hogyha István király örökségéhez és saját értékeinkhez hűek maradunk, együtt át fogjuk vészelni ezeket a rendkívüli kihívásokat is. És Szeged erősebb, szebb lesz, mint volt. Ünnepeljük hát ma együtt, büszkén és könnyű szívvel első királyunkat, az államalapítást, és az ezeréves Magyarországot!”