VR szemüveg segítségével megtekinthető az 1900-as évek Nyíregyházája

Helyi hírek

Egy különleges VR filmet készítettek Nyíregyházáról, amelyen megelevenedik az 1900-as évek Nyíregyházája. A VR szemüvegen keresztül az érdeklődők megtekinthetik, hogyan nézett ki a város főtere több mint száz évvel ezelőtt.

Akkoriban még nem állt a helyén a Kossuth szobor vagy a szökőkút, és a város főtere is teljesen más képet mutatott, mint napjainkban. A századfordulón piaci árusok lepték le a főteret és kínálták különböző termékeiket Nyíregyháza polgárainak. A városban azokban az időkben lovas szekerekkel közlekedtek és szállították áruikat az emberek.

Vonatsín keresztezte a főteret, hiszen akkor még itt volt a vasútállomás. Most lehetőség nyílik arra, hogy vissza tekintsenek a múltba a Nyíregyházi Turisztikai Iroda által szervezett templomtúrával egybekötött belvárosi sétáin. A túrák ingyenesen igénybe vehetőek minden szerdán és pénteken. Mindig délután négy órakor kezdődnek. A nagy postával szemben lévő Kossuth tér 1. szám alatti Turisztikai Irodában lehet a jelentkezni.

A túra végén a római katolikus templom 29 méter magas tornyába is fel lehet menni és megtekinthetik a várost és a főteret. A bemutatót egy több hónapos munka előzte meg, ami során törekedtek arra, hogy minél életszerűbben adják vissza a kor hangulatát.

„Azt gondoltuk, hogy a városunkról mindenképpen mutatni kellene egy múltbéli jelenetet, minél élet- és korhűbben. Inkább választottuk ezt a formát, mint egy jövőbeli, sci-fi hangulatú témakört. Hónapokig tartó kutatómunka eredményeként állítottuk össze ezt a három perces filmet, helytörténészek, régi képeslapok és korabeli könyvek és egyéb anyagok segítségével.” – nyilatkozta Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Fotó:Facebook/Visit Nyíregyháza