A Vénkert sikerén felbuzdulva újabb két közösségi kert készül Debrecenben

Helyi hírek

A nagy sikerrel működő Vénkerti Közösségi Kert mellett újabb két kert készült, illetve készül a Tócóskertben és az Újkertben. A fejlesztésekről sajtótájékoztató keretében számolt be Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere, Pósán László országgyűlési képviselő és Varga András önkormányzati képviselő 2022. augusztus 9-én a Tócóskerti Közösségi Kertben.

Amint azt Balázs Ákos alpolgármester elmondta, Debrecen város vezetése kiemelten fontosnak tartja, hogy a lakótelepeken élők életkörülményeit javítsa, szebbé, jobbá, otthonosabbá téve környezetüket. Ebben nagyon jelentős szerepet játszanak a zöld szempontok, mivel Debrecen zöld város, a lakótelepek is azok, s minél több olyan fejlesztést szeretne végrehajtani a város, melyek e célokat szolgálják. Ezek közé tartozik a közösségi kertek létesítése és számuk fokozatos gyarapítása. 

A Vénkertben 2020 óta működik Debrecen első közösségi kertje, amely 2021-ben elnyerte a Magyarország legszebb közösségi konyhakertje címet.  Egyrészt e siker hatására, másrészt a Tócóskert önkormányzati képviselője, Varga András és Pósán László országgyűlési képviselő kezdeményezésére mostantól a Tócóskertnek is van közösségi kertje.

A Tócóskerti Közösségi Kertben 14 magaságyás található, melyek összesen 28 családnak, illetve magánszemélynek adnak lehetőséget a kertészkedésre. A hamarosan szintén készen álló Újkerti Közösségi Kertben pedig 12 magaságyás áll majd összesen 24 kertészkedő rendelkezésére.

Magyarország legszebb konyhakertje címet nyert a Vénkerti Közösségi Kert

A parcellák művelésére – a Vénkerti Közösségi Kert esetében már bevált modell szerint – a www.kozossegikert.debrecen.hu internetes oldalon elérhető információk alapján 2022. augusztus 19-én 12.00 óráig lehet pályázni. A pályázat egy szezonra szól, mely a tócóskerti és az újkerti két közösségi kert esetében 2023 végéig tart. A pályázaton nyertes kertészkedőknek támogatásként évi 4000 forintot kell majd fizetniük, s ezzel válnak jogosulttá a parcellák művelésére. Az így keletkező összegből a közösségi kert közös kiadásait fedezik majd. A Zöld Munkacsoport és a Future of Debrecen mozgalom tagjaitól – akár személyesen is és a www.futureofdebrecen.hu internetes oldalon megjelenő cikkeken keresztül – a majdani kertészkedők segítséget is kaphatnak majd ahhoz, milyen növényeket, hogyan érdemes itt termeszteni, s milyen ételeket lehet ezekből főzni. Balázs Ákos azt is elmondta, hogy Varga András önkormányzati képviselő kezdeményezésére a közvetlenül a Tócóskerti Közösségi Kert bejárata előtt vezető gyalogutat is megújítják majd annak érdekében, hogy a kert megközelíthetősége minél könnyebb legyen.  

Pósán László országgyűlési képviselő szerint van olyan vélemény, mely szerint a lakótelepeken élők eltávolodnak a természeti környezettől. Debrecenben ez semmiképpen nincs így, nem is volt sohasem, s a mostani kezdeményezés is azt mutatja, hogy ez a jövőben sem lesz másképpen.

Debrecen valóban zöld város, amit az idelátogatók is visszaigazolnak azzal, mikor azt mondják: más településen még nem láttak ennyi fát. Nem véletlenül fejlesztik Debrecenben programszerűen a zöldterületeket, ültetik a fákat. Ennek a folyamatnak a része a közösségi kertek példamutató módon való létrehozása is. Az embereket mindez újabb természetközeli élményekkel tudja gazdagítani, s közösségteremtő ereje van.

A város kertségi területein gyakoriak az összetartó kertbarát közösségek. Mostantól a lakótelepeken is lesz lehetőség ezek létrejöttére, s arra is, hogy aki valóban bio-ételeket szeretne fogyasztani, a közösségi kertben megtalálhatja rá a módot, hiszen itt biztosan tudni fogja, hogyan, milyen körülmények között termett az alapanyag. Emellett a kertészkedés kiváló időtöltés, kikapcsolódást tud nyújtani, jó stresszoldó. Mindezek miatt is biztat mindenkit Pósán László arra, hogy pályázzon, legyen a helyi közösségek igényeit is figyelembe vevő módon kialakított közösségi kertek használója.

Varga András önkormányzati képviselő a város vezetésén kívül a kivitelezésben résztvevő Dekert Kft. munkatársainak is megköszönte, hogy létrejöhetett a Tócóskerti Közösségi Kert.

Mint elmondta, ez a lakótelep talán az ország legzöldebb lakótelepe, ahol – a Vénkerti Közösségi Kert működésével kapcsolatos jó tapasztalatok alapján – az itteniek is szerettek volna magukénak tudni egy hasonló kertet.

A parcellák műveléséhez öntözővíz áll rendelkezésre, s a termés biztonságban lesz, hiszen a kertet kerítés veszi körül, a kapu zárható. A szerszámoskamrába minden itt kertészkedő elhelyezheti majd a parcellája műveléséhez használt kerti szerszámait is. Az egyéni parcellákon kívül 4, fűszernövények termesztésére alkalmas magas ágyás is helyet kapott a kertben – ezeket közösen vehetik igénybe az itt kertészkedők. Varga András megemlítette, hogy akinek bármilyen kérdése van a közösségi kert működésével kapcsolatban, annak képviselői Facebook-oldalán keresztül is szívesen válaszol.