Vasútvillamos tramtrain Szegeden

Szeged aláírta a szerződést, a várostól üzemszerűen járhat hétfőtől a tramtrain

Gazdaság Helyi hírek

Az önkormányzat 68 és fél millió forintot fizet a MÁV Start Zrt-nek, így a szegediek használhatják vasútvillamost a Rókus pályaudvar és a nagyállomás között az SZKT bérleteivel és jegyeivel.

Csütörtökön megszületett az írásos megállapodás, ami minden részletében szabályozza a vasútvillamos részvételének feltételeit a szegedi közösségi közlekedésben. – Az erről szóló szerződést a 30 napos ráhagyás helyett csak a napokban küldte el a Technológiai és Ipari Minisztérium az önkormányzatnak, aminek városüzemeltetési bizottsága soron kívül, csütörtökön tárgyalta meg és fogadta el annak szövegét – tájékoztatta az önkormányzat portálját, a szeged.hu oldalt Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

Szegeden helyi vonaljeggyel és bérletekkel használható lesz a tramtrain, ami az 1-es villamost váltja fel. A félóránként közlekedő vasútvillamosra többfajta jegy és bérlet is váltható lesz, Szeged és Hódmezővásárhely között az egyszeri utazásra a teljes árú jegy 465 forint, a havi bérlet 17 ezer 800 forint lesz. A 24 órás kombinált zónajegy, ami Szegeden helyi közlekedésre, valamint Szeged és Hódmezővásárhely közötti utazásra jogosít, 1865 forint, az ugyanilyen, de 72 órás kombinált zónajegy 5130 forint lehet.

Az utolsó villamos

Készülhet kombinált zónabérlet, amivel utazhatunk Szegeden, valamint Szeged és Algyő között, ez 15 ezer 880 forint lenne, ennek, azaz a Szegeden, valamint Szeged és Algyő között használható 90 százalékos verziója 4560 forint. Ennyibe kerülne a Szegeden, valamint Szeged és Algyő között használható diákbérlet is. Szintén készülne egy kombinált zónabérlet, amivel Szegeden, valamint Szeged és Hódmezővásárhely között lehetne utazni 20 ezer 500 forintért. A lehetséges tarifákról korában itt írtunk. Azóta a véglegesek is elérhetőek a www.mavcsoport.hu/tramtrain vagy www.mavcsoport.hu/vasutvillamos oldalon.

A csütörtök délelőtti bizottsági ülésen a kérdés az volt, mennyit fizessen az önkormányzat a MÁV Start Zrt-nek azért, hogy az SZKT bérletekkel és jegyekkel is használható legyen az augusztus elsejétől fizetőssé tett és 30 perecenként a korábbi 1-es útvonalán közlekedő vasútvillamos. A most elfogadott megállapodás szerint ez 68,5 millió forint lesz évente.

– A szerződést az önkormányzat mellett szignálnia kell a SZKT-nek, a MÁV Start Zrt-nek, valamint a Technológiai és Ipari Minisztériumnak is. A szegedi városfejlesztési alpolgármester aláírása már szerepel a hivatalos dokumentumon – hangsúlyozza a portál.

Nyitókép: Frank Yvette