Jogosulatlanul használt próbarendszámokkal üzletelt a siófoki férfi

Helyi hírek Rendőrség

A Siófoki Járási Ügyészség több rendbeli egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat azzal huszonéves siófoki férfival szemben, aki jogosulatlanul használt fel próbarendszámokat, melyeket szívességből, illetve pénz ellenében hat társának is bérbe adott.

A vádlott 2020 nyarán egy internetes hirdetés alapján több olyan próbarendszámot vásárolt, amelyeket egy Fejér megyei cég nevére állítottak ki. A vádlottnak a próbarendszámokra azért volt szüksége, hogy az általa külföldről behozott és belföldön még forgalomba nem helyezett gépkocsikat ki tudja próbálni. A férfi ilyen módon kilenc különböző gépkocsira, illetve még egy lakókocsira is felszerelte a jogosulatlanul használt egyedi azonosító jelet, és azokkal – olykor hosszabb távokat is megtéve – részt vett a közúti forgalomban.

A vádlott – azért, hogy keresetét kiegészítse – az egyik közösségi oldalon bérelhetőként is elkezdte hirdetni a próbarendszámokat, amiket hat másik társának különböző összegekért, illetve alkalomszerűen szívességi használatra átadott a rendszámokhoz tartozó indítónaplóval és ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel együtt.

A vádlottat végül a siófoki rendőrök tetten érték a rendszám jogosulatlan használata közben, ráadásul a férfi a rendőri intézkedés alatt akarta kitölteni az indítási naplót az éppen megtett útról, de ebben a járőrök megakadályozták, és a próbarendszámot, illetőleg az ahhoz tartozó okmányokat lefoglalták.

Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés, míg társaival szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.