A katás adózás mellett és a rezsicsökkentés csökkentése ellen tüntettek Szegeden

Gazdaság Helyi hírek Rendőrség

Lényegében az Orbán-kormány politikája ellen tüntettek ma az elégedetlen szavazópolgárok a szegedi belvárosban és vonultak át a két hídon, lassítva a forgalmat.

A demonstráció a Klauzál téren kezdődött egy futár arról beszélt, hogy azért állt futárnak, mert hat év felsőoktatásban eltöltött idő után közalkalmazottként dolgozott diplomás minimálbérért, ebből azonban nem tudott megélni. Egy nő azt hangsúlyozta, a kormány, hogy bizonyítsa az igazát, most a kata-törvénnyel a kisgyermekes anyáknak is rengeteget ártott.

Szerinte az időzítés is “családbarát”, ugyanis pont az iskolakezdéssel egy időben fog életbe lépni a kata-törvény, és a rezsicsökkentési módosítás is akkor fog beütni. Pont akkor kerülnek nehéz helyzetbe a családok, amikor a legnagyobb szükségük volna a pénzre. És hiányolta a szegedi Novák Katalin segítségét is az ügyben.

Az egyik szervező arról beszélt, hogy a tömeg pontosan tudja, mik a problémák és miért vannak itt, ő is felsorolta azokat a társadalmi csoportokat, akiken szerinte átgázolt a kormány az elmúlt években. Úgy vélte, a beszédek ideje már lejárt, tettekre van szükség, mert a hatalom nem ért a szép szóból.

Ezt követően a tömeg átvonult a szomszédos Victor Hugo utcába, ahol a Fidesz szegedi székháza található, majd a Belvárosi és a Bertalan hídon át forgalomlassító felvonulást tartottak a tüntetők. A körülbelül 400 fős tömeg 2– 300 emberre apadt a Glattfelder térre érve. A szervezők a beszédek végén megerősítették, hogy folytatják tovább a tüntetéssorozatot – a keddi demonstráció este 8 után szép csendben feloszlott.

Fotók: Frank Yvette