Varga Mátyás fejszobra

Húsz éve halt meg Varga Mátyás – megemlékezés és szoboravató Szegeden

Helyi hírek Kultúra

Varga Mátyás 1910-2002, Kossuth-díjas díszlettervező, kiváló művész, a város díszpolgára és a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Tagja halálának 20. évfordulóján megemlékezést tartottak és szobrot avattak.

Az emlékülés július 21-én 15.00 órakor kezdődött a Reök-palota első emeleti kiállítótermében, a megemlékezést Hollósi Zsolt vezette. A szegedi kulturális újságíró beszélgetőtársai Szinetár Miklós rendező, Székely László díszlettervező és Rácz Tibor színművész voltak. Közreműködött Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes, Szélpál Szilveszter operaénekes és Natalia Gorbunova hárfaművész – a Háry Jánosból adtak elő egy részletet.

A szoboravatót 16.00 órakor tartották a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban, az ünnepségen köszöntőt mondott Barnák László, a
Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója és Dr. Kozma József a Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke. Előbbi hangsúlyozta, hogy Varga Mátyás pályája 1930-ban Szegeden indult. Hét évtizeden át a világ dráma- és operairodalmának legszebb darabjait álmodta színpadra a budapesti, kolozsvári, debreceni és szegedi nemzeti színházakban. 1936 és 1996 között a Szegedi Szabadtéri Játékok meghatározó alakja volt, ő képviselte a folytonosságot a fesztivál művészeti vezetésében.

Nevéhez csaknem száz játék- és tévéfilm látványvilágának megteremtése kötődik.

Avatóbeszédében Szinetár Miklós Kossuth-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező, forgatókönyvíró, Érdemes és Kiváló művész emlékezett Varga Mátyás életére, munkásságára. Felidézte, hogy Varga Mátyás szcenikatanára volt a főiskolán. A művész kivételes rajztudással rendelkezett, tervei gyakran grafikának vagy festménynek is beillettek.

Rácz Tibor színművész felidézte, hogy 1959-ben a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindulásakor is Varga Mátyás készítette a Budai Nagy Antal című darab díszleteit. Munkáira mindig jellemző volt a látvány és a gondolat egysége.

A szoboravatón közreműködött a Szegedi Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Együttese.

Varga Mátyás szobrát a Nemzeti Emlékcsarnokban Vaszy Viktor, Simándy József és Gregor József szobra közelében helyezték el, néhány tíz méterre a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadától.

A fejszobor Abonyi Grantner Jenő, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Az avatást a város és a színház mellett Varga Mátyás emléke előtt tisztelgő adakozó magánszemélyek, volt pályatársak, művészek is támogatták.

Király Levente, Horváth Mihály, Nagy László, Kormos Tibor, Barnák László, Sándor János, Szonda Éva, Fekete Gizi, Vajda Júlia, Gyimesi Kálmán, Rácz Tibor, Molnár László, Kerek Attila, Stefanik Sándor, Toronykőy Attila, Gyüdi Sándor, Pál Tamás, Herczeg Tamás, Bátyai Edina, Koczor György, Pataki András, Juronics Tamás, Dr. Gyémánt Csilla, Gregorné Dr. Takács Mária, Kovács Ágnes, prof. Dr. Csernay László és felesége, prof. Dr. Párducz Árpád és felesége, Kiss János, Czenéné Vass Mária, Csizmaziáné Lipták Mária, Tandi Lajos családja, Szőkefalvi Nagy Erzsébet, Kiss Ernő, Dr. Magyarossy József, Rácz Mária, Bakacsi Lajos és a Kisgrafika Barátok Körének szegedi tagsága.

Fotók: Frank Yvette