Tüntetés Nyíregyházán 2022.07.18

A katatörvény és a rezsicsökkentés átalakítása ellen tiltakoztak Nyíregyházán

Helyi hírek

Nyíregyházán is tüntettek a kata törvény módosítása és a rezsinövelés ellen. Nyíregyházán Babosi György ellenzéki önkormányzati képviselő szervezte meg a Városalapító Atyák szobránál tartott rendezvényt, aki kiemelte, hogy nem pártpolitikai rendezvénynek szervezte a tüntetést.

A tervek szerint hatkor kezdődött volna, de egy kicsit csúszott a kezdés. A rendezvényen pár százan vettek részt, főleg civilek, de egy-két ételfutár is látható volt a tömegben, de ők a rendezvény felénél elmentek, valószínűleg dolgozni. A rendezvényen előre felkért szónokok tartottak beszédet, de a vége felé egy pár civil is a mikrofon elé járult. Babosi György megnyitó beszéde után, egy pedagógus lépett a pódiumra, aki elmondta, hogy a tanárok között is sok katás van, akik jövedelem kiegészítésként vállaltak másodállást. Az alacsony tanári fizetések mellett sok tanár, hogy jobb körülményeket biztosíthasson a családjának kényszerből vállalt másodállást katásként, de most ezt a pénzkereseti lehetőséget is elvette tőlük a kormány. A rendezvényen a Pedagógusok Demokratikus Szervezete is részt vett egy kisebb csoporttal.

Rezsinövelés

Szót emeltek a rezsinövelés ellen, felhívták a figyelmet arra, hogy ezentúl Magyarországon lesz a legdrágább az energia. Mint mondták utolértük a nyugatot, amíg New Yorkban 100 forint körül van egy kilowatt energia, vagy Svédországban 270 forint körüli az energia ára. Mostantól viszont Magyarországon lesz a legdrágább a lakossági energia. Ironikusan megjegyezték, hogy ezek alapján jobban élünk, mint a tőlünk fejlettebb nyugati országok lakói, hisz a kormány úgy gondolja, hogy ki tudják gazdálkodni a kisfogyasztók a rezsiköltségeket. Az egyik felszólaló hölgy rosszul lett a beszéde alatt, emiatt a beszédét Babosi György fejezte be helyette. A szervezők megkérdezték, hogy a jelen lévők között van-e orvos, mire a tömegből jelentkezett egy férfi, aki ellátta a hölgyet.

Csak a kisembereket büntetik

A felszólalók megemlítették, hogy a kormány két csoporttól fél, a taxisoktól, akik már bizonyították az elszántságukat taxis blokád idején és a foci drukkerektől. Emiatt nekik minden kedvezményt biztosít az állam és őket nem sújtja megszorító intézkedésekkel, de a jelen tüntetés alapján bíznak benne, hogy ezentúl a tanároktól és a katásoktól is „félni fognak” és a jövőben őket is figyelembe veszik a döntések meghozatalánál. Megemlítették, hogy a rendvédelmi dolgozók béremelésére futotta, de a tanárokéra nem. Ezzel nem azt akarják mondani, hogy a rendvédelmi dolgozók nem érdemlik meg a fizetésemelést, hanem azt, hogy a tanárok is megérdemelték volna a fizetést.

Az egyik szónok célzott rá, hogy nem véletlenül most emelték meg a rendvédelmi dolgozók bérét, hisz a tüntetéseket nekik kell majd leverni. A szónok tett egy utalást rá, hogy most is vannak civilben rendőrök a rendezvényen, akik most is őket kamerázzák. Az hogy voltak-e civilben rendőrök, sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, de ha voltak is civil ruhás rendőrök a tömegben, ők bölcsen hallgattak. A szónok kitért rá, hogy manapság így működik a titkosszolgálat, példának azt hozta fel, hogy egy egyetemista felveszi a rendezvényen a beszédet, és utána otthon kielemzi, hogy kivel áll kapcsolatban az illető. Hivatalosan rendőrök nem voltak jelen, de nem is volt rájuk szükség, hisz bejelentett rendezvényről volt szó, ami békésen zajlott le, emiatt nem is lett volna indokolt a közbelépésük.

Váratlan hír

A tüntetés ideje alatt terjedt el a hír, hogy Novák Katalin aláírta a rezsivédelmi törvényt, többen pfújolással fejezték ki a nemtetszésüket. A szónokok megkérdezték a tömeget, hogy vannak-e katások köztük, de a hangok alapján nagyon kevesen lehettek, vagy ha többen is voltak inkább csendben maradtak. A rendezvény alapvetően békésen telt, a bekiabálások is és a szórványos tapsok is döntően az elöl ülő vagy álló szónokoktól vagy közvetlen környezetükből érkeztek. De azért hátulról is hallatszott egy-két helyeslő bekiabálás.

Sápi Mónika Vásárosnaményből tartott beszédet, aki próbálta feltüzelni a tömeget erőteljesebb hangerejével, voltak akik a hangjukkal az egyetértésüket fejezték ki, de a többség inkább csendben hallgatta a beszédét. Megemlítette, hogy egyik szeme szomorú, ami miatt ilyen kevesen jöttek el, de reméli legközelebb már tízszer ennyien lesznek. A tömegben több generáció is képviseltette magát, a fiatalokat és az idősebbeket is érekelték az elhangottak. Sokan akik arra sétáltak megálltak egy pár percre, hogy belehallgassanak a szónoklatokba, de főleg a családosok többnyire tovább is álltak.

Civil felszólalók

A civil felszólalók között volt egy álláskereső is, aki elmondta, hogy a katás törvény módosítása miatt már nem tervezi a vállalkozói igazolványt kiváltani. Szintén felszólalt egy ügyvéd is, aki kiemelte, hogy a kormány átgondolatlanul hozza meg a törvényeket, hajnalban kigondolnak egy új törvényt, amit délelőtt beterjesztenek és délután már meg is szavazzák.

Az ilyen törvények átgondolatlanok, és nem számolnak a hátrányos következményeivel. Mint mondta ilyen elhamarkodott a mostani rezsinövelés és a katás törvény is.  A rendezvény hétig tartott volna, de mivel az elején csúsztak, így a vége is csúszott és hét után 10 perccel ért végett. A rendezvény végén egy viszontlátással búcsúztak el a szervezők a megjelent emberektől.

Ha a képekre kattint megnyílik a képgaléria:

Fotó:Szabolcsi Nap