Jön a vihar! Narancs riasztást adtak ki Hajdú-Bihar megye nagy részére

Helyi hírek

Kedden hidegfront vonul át fölöttünk, a hozzá kapcsolódó, kelet felé haladó csapadékzónában pedig több helyen számítunk zivatarokra – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mint írják, a front mentén a Dunától keletre sok helyen kísérhetik 60-70 km/h körüli széllökések (zivatartól függetlenül is), az előforduló erősebb zivatargócokhoz pedig intenzív csapadék (> 15-20 mm), nagyobb méretű (2 cm körüli, esetleg ezt meghaladó) jég, 70-85 km/h-t elérő lökések társulhatnak. Elsősorban a keleti, északkeleti megyékben heves zivatarokra is van esély 90-95 km/h feletti szélrohamokkal. (Nem heves) zivatarok kisebb számban a front mögött is kialakulhatnak (elsősorban a Dunántúlon).

Az Időkép radarján követhetők az események.

Délután fél 4 körül ezekre a járásokra adtak ki riasztást a zivatarveszély miatt:

Éjszaka a zivatarhajlam egyre inkább az ország északkeleti tájaira korlátozódik, arrafelé még hajnalban is megdörrenhet az ég. Szerdán is lehet számítani elszórtan zivatarra a késő délelőtti óráktól – nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben, az Alföld középső és keleti részén, illetve az Alpokalján. Ezekhez a cellákhoz főként jégeső (ált. ~1-2 cm), viharos széllökés (> 65-80 km/h) társulhat.