Nagyhalászi gyümölcslé gyártó üzem

Nagyhalászon adták át az ország legújabb gyümölcslé gyártó üzemét – képek

Helyi hírek

Nagyhalászon megkezdte működését az újonnan megépült gyümölcslé gyártó üzem. Az üzem megépítésének ötlete már két éve tervben volt, de a pályázatok, közbeszerzés és az átépítés miatt csak 2022. június 29-én vált valósággá a Nagyhalászi Önkormányzat álma.


2020-ban Nagyhalász Város Önkormányzata az 590 négyzetméter alapterületű csarnok átalakítására írt ki közbeszerzési pályázatot. Három pályázat érkezett, melyek közül a Pápa-Ép. Építőipari Kft. tette a legkedvezőbb ajánlatot, és 84,3 millió forint értékben végezhette el a kivitelezést.

A gazdaságélénkítő program keretében megvalósuló közfoglalkoztatási mintaprogram során 211 915 200 Ft pályázati pénzt kapott az üzem létrehozására az Önkormányzat.

Az átadón jelen volt Dr. Seszták Miklós Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 3. sz. országgyűlési egyéni választókerületének képviselője és Orosz Károly Zsolt Nagyhalász polgármestere is, akik ünnepélyes keretek között átadták az üzemet.

Az üzemben saját zöldséget-gyümölcsöt, és bérmunka keretében hozott gyümölcsöt dolgoznak fel. A tervek szerint alma, körte, szilva, cékla, bodza és nemes gyümölcsökből fognak gyümölcslevet préselni. Az üzem kapacitása óránként 650 kg gyümölcs feldolgozására képes és várhatón a gyümölcsökből óránként 500 liter nyert lét tudnak kinyerni, de ez függ attól is milyen gyümölcsről van szó. A gyár nem csak a helyi, hanem a környékbeli gazdák gyümölcseit is várja. A beruházással új munkahelyeket teremtettek, és az üzem nyereségességével értéket is teremtenek az ország egyik legszegényebb térségében.

Fotó:Facebook/dr Seszták Miklós