Tasó László elmondta, mit köszönhetünk a magyar kormánynak Trianonnal kapcsolatban

Helyi hírek

Érsemjénnel együtt emlékeztek Trianonra a bagamériak – derül ki a megyei önkormányzat beszámolójából.

A június 4-i ünnepségen Erdős Tibor polgármester beszédében hangsúlyozta, az összetartozás érzését sem az idő, sem a távolság nem tudja megkérdőjelezni és szétszakítani. Elmondta, hogy a helyi lakosok szívügyüknek tekintik a magyarsággal való kapcsolattartást, ezt mutatja például, hogy a romániai Érsemjénnel hagyományőrző programot, határtalálkozót szerveztek és most ők is jelen vannak az ünnepségen.

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott: 1920, 1848, 1711 és még számos megpróbáltatás után még mindig itt vagyunk, mi magyarok a Kárpát-medencében. Szerinte a határainkon túlra kényszerült, idegen ország fennhatósága alá került magyarok szeméből azóta is szüntelenül kiolvasható a fájdalom, de mi is, akik itt maradtunk, érezzük az elszakítás fájdalmát. Mint mondta,

némi vigaszként szolgál, hogy a magyar kormánynak köszönhetően azonban az 2010. évi XLV. törvény lehetővé tette, hogy minden év június 4-én ünnepeljük egységünket, magyarságunkat. 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is részt vett a megemlékezésen, aki Bocskai István fejedelem korabeli magyar szablya hiteles másolatát ajándékozta Bagamérnak. 

Fotó: HBMÖ